close
CímlapEgyetemi élet15 éve segítik a gyógyulást a Piros Orr bohócdoktorok Pécsen

15 éve segítik a gyógyulást a Piros Orr bohócdoktorok Pécsen

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai 2004 óta heti rendszerességgel látogatják a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáját. Az elmúlt tizenöt évben közel 45 000 gyermek kórházi tartózkodását tették vidámabbá a bohócdoktorok.

„Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a budapesti kórházak mellett vidéken is egyre több kórház gyermekosztályán legyünk jelen. Nagyon örülök, hogy Kiss Andrea, vagyis Dr. Rumli és Hollósi Orsolya, azaz Dr. Topánka, akik a pécsi bohócdoktori viziteket elkezdték, tizenöt éve lelkes bohócdoktoraink. Azóta a pécsi csapat öt főre bővült, és már hetente háromszor látogatunk el a Gyermekklinikára. Büszkék vagyunk rá, hogy idén megnyertük a Made in Pécs, az év civil projektje díjat, mostanra bohócdoktorainkat a városban már sokan ismerősként köszöntik.”– mondta Rékay Ágnes, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Dr. Ottóffy Gábor, a PTE Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezetője maga is piros orrot viselt a sajtótájékoztatón, ezzel is jelezve, mennyire azonosul a bohócdoktorokkal, és az általuk képviselt szellemiséggel.

„Nagyon sokat számít a gyógyulásban, hogy egy gyerkőc milyen lelkiállapotban van. Ezen tudnak hatalmasat segíteni a szülők mellett a bohócdoktorok, akik megszépítik a kórházban töltött napokat a gyermekek számára” – hangsúlyozta Dr. Ottóffy Gábor.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványról

Az 1996 óta működő Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány küldetése, hogy bohócdoktoraival nevetést és humort vigyen az arra rászorulók életébe. Jelenleg 30 bohócdoktorunk 9 budapesti és 6 vidéki gyerekkórházat látogat heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal jelen vagyunk 3 idősek otthonában, a Pető Intézetben, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben. Legújabb, Intenzív Mosoly programunk során a bohócdoktorok műtéti beavatkozások előtt segítik át a betegeket a feszültséggel teli órákon, támogatva ezzel az orvosok és a nővérek munkáját is. A program még 2017-ben Pécsen pilot programként indult és a pozitív tapasztalatok alapján azóta a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán és a Bethesda Gyermekkórházban is bevezetésre került.

Bohócdoktoraink az elmúlt 23 év alatt közel 350 000 beteg gyermekhez, valamint több ezer idős emberhez vitték el a gyógyító nevetést. A humor lehetővé teszi, hogy egy nehéz élethelyzetre más szemszögből tekintsünk, és a nevetés segítségével a félelmet, fájdalmat és szomorúságot enyhítsük. Egy jóízű nevetés könnyebbé teszi a hétköznapokat, de még nagyobb szükségünk van rá a nehéz helyzetekben. Tapasztalatok azt mutatják, hogy az a hely, ahol a bohócdoktorok megjelennek, rögtön vidámabbá válik.

Hogy zajlik egy bohócdoktori vizit?

A bohócdoktorok speciálisan képzett előadóművészek, akik a kórházban párosával dolgoznak. Látogatásuk előtt az ápolószemélyzettől tájékozódnak a betegekről. A vizit során minden kórterembe ellátogatnak. Érkezésükkor a legfontosabb, hogy minél gyorsabban felmérjék a pillanatnyi helyzetet, milyen a hangulat, mekkorák a gyerekek és milyen az állapotuk, esetleg van-e látogató valakinél, akit be lehet vonni a játékba. A bohócpáros alapvetően improvizációval dolgozik, de sok olyan eszközt - zenét, vidám varázslatokat, zsonglőrmutatványt – is használnak, amiket a játékhelyzetbe be tudnak illeszteni. A játék célja, hogy a fantázia segítségével kizökkentse a gyermeket a félelemből és a szorongás állapotából.

Magas művészi színvonalon

Nagy hangsúlyt fektetünk a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint speciális kórházi helyzetekre vonatkozó képzésére. A rendszeres művészeti és pszichológiai továbbképzéseket Gelencsér Tünde művészeti vezető mellett  számos elismert magyar és külföldi vendégművész, gyermekpszichológus, valamint Európa leghíresebb bohóctrénerei tartják. A nevetés nemzetközi nyelv, amelyet a világ minden pontján megértenek. Sokat tanulhatunk abból, hogyan dolgoznak a bohócdoktorok a különböző országokban, ezért alapítványunk 2004-ben csatlakozott a Red Noses Clowndoctors International szervezethez. A tíz tagállam, Ausztria, Csehország, Magyarország, Németország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia, Lengyelország és Palesztina alapítványai kölcsönösen segítik egymást szakmailag. A nemzetközi képzések és a közös rendezvények remek alkalmat kínálnak arra, hogy a különböző országok bohócdoktorai megosszák egymással tapasztalataikat és tudásukat.

 

UnivPécs