close

Angola napja

2018. május 27.

Mekkora banán! – kiabálta szüleinek a mellettem elrohanó, Angola zászlajával integető kislány. A banán és más gyümölcsök egy jellegzetesen angolai sárga, piros, fekete és fehér mintás terítővel takart asztalon volt látható, kókuszdiókkal, babákkal és ébenfekete faragott szobrokkal. A PTE Nemzetközi Tavasz Afrikát bemutató része a dél-afrikai ország rendezvényével kezdődött május 23-án, a Tudásközpontban.


43 éve létezik Angola, 25 millióan lakják. Az ország történelme viharos volt, de a gazdasági és kulturális fejlődés elkötelezettjei. – derült ki Lizeth Satumbo Pena, Angola magyarországi nagykövetének beszédéből. Ami a magyar kapcsolatokat illeti: elsősorban az oktatást emelte ki, s utalt például a Stipendium Hungaricumra.

A Tudásközpontban fotókiállítás nyílt az országról és lakóiról, sőt, egy Angola történelméről szóló filmet is meg lehetett nézni. Egy Njinga nevű harcos hercegnőről szólt, aki az Angola megalakulása előtti időben Ndongo és Matamba királynője lett. A filmben portugálul beszéltek – az első sorban ülő angolai delegáció egyébként jókat derült azon, hogy a színészek hogyan ejtik ki az afrikai neveket, és sokszor önkéntelenül is utánuk mondták más hangsúllyal.

Az is kiderült: a család és a munka területén egyszerre helytállni még a 17. század elején sem volt könnyű egy nő számára. Njinga briliáns hadvezérként küzdött, az egyik legnagyobb lépésének mégis az számít, hogy képes volt a portugál és a holland hódítók közti ellentétet kihasználva több alkalommal békét teremteni népe számára. Njinga ma is  megbecsült történelmi alak: Luanda, az angolai főváros egyik utcája is a nevét viseli.
Ahogy a program meghirdetésében szerepelt: azok, akik végignézték a filmet, a történelmi után gasztronómiai kóstolót is kaphattak. Ehettünk földimogyorós csirkét, curryt, babos-kolbászos ragut, édesburgonyát. Feltálaltak párolt okrát is, ami egy zöldségféle, ízében és jellegében leginkább talán a spárga és a zöldbab közé tehető. Az édességek között volt egy földimogyorókrémmel töltött torta is.
Angola életvidám és barátságos oldalát az ételek után a tánc révén is meg lehetett tapasztalni: a kizombát próbálhatták ki a vállalkozó kedvűek.

 

UnivPécs

UnivPécs