close
CímlapEgyetemi életAtomenergetikai jogról tanácskoztak

Atomenergetikai jogról tanácskoztak

A PTE-ÁJK rendezte az I. Nemzetközi atomenergetikai jogi konferenciát június 13-án az impozáns Dr. Halasy-Nagy József Aulában. Dr. Fábián Adrián, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Zeller Gyula rektorhelyettestől megtudhattuk, hogy

„a kar mindig is híres volt úttörő munkájáról, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy szeptembertől elindítja az országban elsőként az atomenergetikai jogi képzést.”

Dr. Zeller Gyula rektorhelyettes megnyitja az I. Nemzetközi atomenergetikai konferenciát; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Süli János miniszter beszéde az I. Nemzetközi atomenergetikai konferencián; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte, hogy a Paks II. egy hatalmas beruházás, amely jogi szempontból is igen jelentős vállalkozás, hiszen a teljes megvalósításig körülbelül hatezer engedély megszerzésére lesz szükség. Elmondta, hogy ebből adódóan

„élete végéig lesz kenyere annak, akit sikerül az atomenergetikai joggal megfertőzni, kívánom, hogy minél többen barátkozzanak meg ezzel a szakmával.”

Dr. Alexander I. Ageev előadása az I. Nemzetközi atomenergetikai konferencián; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

I. Nemzetközi atomenergetikai jogi konferencia; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Dr. Alexander I. Ageev, a Moszkvai Nemzeti Atomenergiai Kutatóegyetem egyetemi tanára, akadémikus a nukleáris ipar digitális átalakulásról beszélt jogi és oktatási tekintetben. Elmondta, hogy a folyamatban lévő Paks projekt jelentős potenciállal rendelkezik, és várhatóan sok aktivitást fog generálni, mind technológiai, gazdasági és társadalmi szempontból is. Majd kollegája, Dr. Alexander V. Putilov vette át a szót, és a fenntartható fejlődés témáját járta körbe atomenergetikai vonatkozásban. Bemutatta a magyar atomenergia történetét, illetve a jövőre vonatkozó kilátásokat is számba vette.

„Gazdaságos, megbízható, fenntartható energiát szeretnénk mindannyian – mondta Putilov professzor, - ugyanakkor az ilyen mega beruházások hatalmas veszélyekkel járnak.”

Ezért is látja kiemelten fontosnak a tudományos központok, és tudományegyetemek szerepét a kutatás, fejlesztés területén.

Dr. Fábián Adrián az I. Nemzetközi atomenergetikai konferencián; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Miután Dr. Szabó Iván, ügyvéd bemutatta a paksi bővítés vízjogi kérdéseit, Dr. Fábián Adrián, az ÁJK dékánjától megtudhattuk:

„A mai tudományos összejövetel rendkívül fontos, hiszen a szeptemberben induló atomenergetikai szakjogász és atomenergetikai jogi szakokleveles tanácsadó képzéseink felvezető rendezvénye. A paksi bővítés olyan óriási beruházás, ami rengeteg jogi kérdést érint. Abban bízom, hogy ehhez a speciális ismeretekkel rendelkező jogászokat és nem jogász végzettségű kollegákat a PTE tudja biztosítani.”

I. Nemzetközi atomenergetikai konferencia; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Dr. Tamás Lajos, címzetes egyetemi tanár beszámolt a képzés elindításának előkészítéséről, valamint annak tartalmáról, a megszerezhető képesítés előnyeiről. Megtudhattuk, hogy az alapképzésben sajnos nem jut idő arra, hogy a hallgatók a jog ilyen speciális területein is mély szaktudást szerezzenek. „Abban a reményben indítjuk el az atomenergetikai szakokat, hogy megfelelő érdeklődés lesz. 29 oktató fog részt venni, 15 egyetemi oktató és 14 külsős. Előbbiek az elvi alapokat, utóbbiak a gyakorlati szaktudást fogják átadni” – mondta Tamás professzor, a képzés ötletgazdája. A képzés helye nagyrészt Pécs lesz, várhatóan Pakson is lesznek foglalkozások. Az I. Nemzetközi atomenergetikai jogi konferencia az első ilyen témájú tanácskozás volt, de a remények szerint nem az utolsó. A résztvevők betekintést nyerhettek a magyar és külföldi atomenergetika körülményeibe, valamint az ÁJK-n induló képzést is megismerhették.

I. Nemzetközi atomenergetikai jogi konferencia; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A két új képzés:

A képzésekről bővebb információ:

Mátis Judit, PTE ÁJK tanulményi előadó
+36 72 501-599/ 23497
matis.judit@ajk.pte.hu

 

Tóth Mariann