close
CímlapEgyetemi életÁttörés: szekszárdi győzelem a tanítási versenyen

Áttörés: szekszárdi győzelem a tanítási versenyen

2018. május 02.

Április 24–én tartották a 23. országos tanítási versenyt, melyet a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hirdetett meg. Az elmúlt évek debreceni sikersorozatát Nagy Lillának, a PTE KPVK tanító szakos hallgatójának sikerült megtörnie: a pedagógusjelölt holtversenyben, az első helyen végzett.

„Minden gyakorlóiskola vagy meghirdet egy házi versenyt azok között, akik szeretnének indulni, és a jelöltek megmérettetik magukat egy házi versenyen és az első helyezett képviseli az adott gyakorlóiskolát, vagy, ha egyértelmű, hogy valaki helyt tudna állni egy ilyen kihíváson, akkor a tantestület kiválasztja. Utóbbi volt az esetemben is: megkérdezték, szeretnék-e versenyezni, vállalom-e, és én igen mondtam.” - mondta lapunk kérdésére Nagy Lilla, a PTE KPVK végzős hallgatója. - „Tanítási versenyen még nem voltam korábban! Egy segédtanítót is választhattam, aki Csibi János lett. Rajta kívül a két tanárom, Gabi Gabriella igazgatóhelyettes-asszony a gyakorlóiskolából, és szakvezetőm, Runyai Zsuzsanna kísértek el. Ezzel a négyfős csapattal indultunk Debrecenbe, hogy a korábbi évek rossz szériáját megtörjük, és elhozzuk az első helyet. Ugyan Szekszárd volt többször első, de pár éve „csak” a második helyezést sikerült elérni, az első helyet mindig egy debreceni versenyző vette át. Az ország minden pontjáról, sőt, még Erdélyből is érkeztek versenyzők. Előzetesen annyit lehetett tudni, hogy egy mesét kell majd feldolgozni az órán. Ott a helyszínen szembesültünk azzal, hogy melyik osztályt fogom tanítani, és ott derült ki, melyik lesz az én mesém. Kihúztam a 2. c osztályt, és a Tulipánná változott királyfi című népmesét.

Fél napunk volt felkészülni, hajnali kettőig dolgoztunk az óraterven, aztán még átnéztem a vázlatot.

A 2. órában tanítottam. Előtte 20-25 percem volt megismerni a gyerekeket, de szinte azonnal egymásra tudtunk hangolódni: beszélgettünk, hogy ki mit szeret énekelni, ki mit sportol, mi iránt érdeklődnek a gyerekek. Azonnal megvolt a kontaktus köztünk. Úgy vettem észre, hogy a gyerekeknek tetszett a személyiségem, megszerettek és én is nagyon megszerettem őket alig pár perc alatt. Majd az órán végig aktívan segítették a munkámat, nagyon jó kis érzelemdús tanóra kerekedett. Miután mindenki végzett a tanításával, megtartották az eredményhirdetést, délután fél egy körül. Már negyedik éve, hogy Debrecen nyer, és szerettük volna ezt a „hagyományt” valahogyan megtörni. Optimista vagyok, nagyon reménykedtem abban, hogy nyerek! Végül kettő első helyezést hirdettek.

A debreceni versenyzővel együtt vehettük át az első helyért járó oklevelet.

Nemrég kaptuk meg az óráról készült videófelvételt, szakmailag hasznos lesz visszanézni.”
S hogy milyen szempontok alapján döntött a zsűri? „Az értékelésnél elmondták a pontozási szempontokat: figyelték például, hogy mennyi részkészséget fejlesztünk, nézték a tanító személyiségét, hogy hogyan tud kommunikálni a gyerekekkel, milyen a metakommunikációja, mimikája, illetve természetesen a didaktikai lépéseket is figyelembe vették. Valamint azt is nézték, milyen új dolgokat ad a gyerekeknek, és azt is, hogyan olvassa fel a mesét. Utóbbiról azt mondták, külön, kiemelt szempont volt, ahogy az is, hogy megpróbáltuk-e elérni, hogy a gyerekek a mese kapcsán a saját életükre is reflektáljanak.”

Harka Éva

Harka Éva