close
CímlapEgyetemi életAz EU-ról tanulnak a nyári egyetemisták

Az EU-ról tanulnak a nyári egyetemisták

"Identities Under Pressure?" Changing European Union, New Global Order in the Making címmel szervezett nyári egyetemet a PTE Külügyi Igazgatósága a CEEPUS támogatásával a Pécsi Tudományegyetemen június 28 - július 7 között. A programra 8 országból összesen 25 egyetemista érkezett Pécsre, hogy megvitassák, milyen módon tudja az Európai Unió megőrizni a szerepét és versenyképességét a globális kihívások közepette.

Dr. Pozsgai Gyöngyi megnyitja a nyári egyetemet; fotó: Csortos Szabolcs

A nyári egyetem megnyitóján Dr. Pozsgai Gyöngyi, a nyári egyetem szervezője a saját nyelvükön üdvözölte a résztvevőket, majd bemutatta a PTE 651 éves történetét, valamint a kurzus programját is ismertette. Megtudhattuk, hogy a nyári egyetemen megvizsgálják, megvitatják az EU politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális helyzetét, nehézségeit; a visegrádi államok gazdasági átalakulását; a nemzetközi migráció folyamatait, trendjeit, tendenciát; valamint az Európai Unió versenyképességét marketing szempontból. A kurzus előadói több tudományterületet képviselnek: a politikatudomány, pszichológia, közgazdaságtudomány, kultúratudomány, marketing területéről érkeznek. A szakmai előadásokat minden esetben interaktív workshopok követik, így a különböző országokból érkező hallgatók bekapcsolódhatnak a felvázolt problémák közös megvitatásába és megoldási javaslatok kidolgozásába.

Identities Under Pressure nyári egyetem megnyitó; fotó: Csortos Szabolcs

Kiemelt céljuk, hogy a program interaktív is legyen, és rendkívül színes élményekkel gazdagodva, jó emlékekkel térjenek haza a résztvevők, akik nem csak a PTE-n zajló tudományos munkából, a pécsi egyetemi életből, hanem a pezsgő pécsi kulturális életből is kapnak egy kis ízelítőt. Így többek között a Zsolnay Fényfesztiválra is ellátogatnak a hallgatók.

 

Tóth Mariann