close
CímlapEgyetemi életAz óriáspanda hazájából érkeztek

Az óriáspanda hazájából érkeztek

Újabb kínai csoport érkezett a PTE-re, ezúttal Szecsuán tartomány fővárosából, Csengtu-ból, hogy egy nyári egyetemi program keretében megismerjék az európai és magyar kulturális örökséget. A University of Electronic Science and Technology of China (UESTC) 31 hallgatója és 2 oktatója július 30 – augusztus 4 között tanórákon, valamint szakmai kirándulásokon vesz részt. A nyári egyetem akadémiai részét a KPVK biztosítja, míg a rendezvény teljes körű szervezését a Külügyi Igazgatóság végzi.

Európa és Magyarország Kulturális Öröksége Nyári Egyetem; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A hivatalos megnyitó ünnepségen először Dr. Zádori Iván, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánhelyettese köszöntötte a hazánkba látogató hallgatókat:

„Bízom benne, hogy nagyon jól fogják érezni magukat Pécsett!”

Dr. Pozsgai Gyöngyi, a nyári egyetemi programokért felelős intézményi koordinátor miután bemutatta Dr. Koltai Zsuzsát, a nyári egyetem egyik oktatóját, valamint a magyar mentorokat, saját anyanyelvükön üdvözölte a kínai csoportot. A Pécsi Tudományegyetemről és a városról tartott rövid ismertető előadásában elmondta, hogy a város élete szorosan egybefonódik az egyetem életével, ami abban is megmutatkozik, hogy városszerte találunk egyetemi épületeket.

Európa és Magyarország Kulturális Öröksége Nyári Egyetem; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Gazdag kulturális örökség, és aktív diákélet jellemzik Pécset, ahol már 30 éve angol nyelvű egyetemi képzés is folyik. Megtudhattuk továbbá, hogy a külföldi hallgatók számát is szeretné növelni a PTE, amely jelenleg 7 kínai partneregyetemmel is együttműködik, beleértve a UESTC-t. A nyári egyetemi programokon kívül számos lehetőség elérhető: a Study Abroad programmal egy szemesztert tölthetnek itt az érdeklődők, de lehetőségük van a Stipendium Hungaricum ösztöndíj megpályázására is, amellyel diplomát adó képzéseket támogat a magyar állam.

„Reméljük, az itt töltött idő alatt szívükbe zárják Pécset, és a jövőben visszatérnek” – búcsúzott a hallgatóktól Dr. Pozsgai Gyöngyi.

Európa és Magyarország Kulturális Öröksége Nyári Egyetem; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A PTE-n tanuló 300 kínai hallgató közül a kínai csoportot ittlétük során négy, a PTE-n tanulmányokat folytató kínai mentorhallgató segíti. Ők röviden bemutatták Magyarországot, Pécs városát, a legfontosabb helyi nevezetességeket, valamint néhány praktikus tanáccsal is ellátták őket. Majd Dr. Koltai Zsuzsa részletesen ismertette a programot.

Európa és Magyarország Kulturális Öröksége Nyári Egyetem; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A hallgatók a képzés során igen sokféle szemszögből ismerkednek meg Európával és Magyarországgal. Az előadások között megtalálhatóak az európai és a magyar történelemet, művészettörténetet, népi hagyományokat bemutató tématerületek csakúgy, mint az Európia Kulturális Főváros program hatása városunk és a régió fejlődésére.

A tanórákon kívül a hallgatók megismerkednek Pécs kulturális nevezetességeivel, tanulmányozzák a város kulturális örökségét, valamint színes szabadidős programjaik mellett lehetőséget kapnak a hallgatók arra is, hogy megismerkedjenek a Hangzhou Normal University-ről érkező 35 fős kínai hallgatócsoporttal, akik egy másik nyári egyetemi programban vesznek részt a PTE-n.

 

via GIPHY

A cikk angolul »

Az óriáspanda elterjedése maradványfoltokra korlátozódik Kína középső és déli területein, főként Szecsuan tartományban, amelynek fővárosa Csengtu. Veszélyeztetettség szempontjából a Természetvédelmi Világszövetség sebezhetőnek minősítette.

Tóth Mariann