close
CímlapEgyetemi életDestabilizálódik-e Európa?

Destabilizálódik-e Európa?

2018. március 31.

Ezzel a címmel tartotta legutóbbi eseményét az Antall József Tudásközpont pécsi irodája a Tudásközpontban, március 27-én. A kontinens helyzete a globális erőviszonyok között alcímű rendezvényen Feledy Botond külpolitikai elemző és Őry Mariann szakújságíró beszéltek az európai politika közelmúltbeli fordulatairól, illetve ezek okairól.

Bár a teljes beszélgetés hangulatát nem adja vissza, íme, pár érdekesebb idézet:

„Elitválság van az európai politikában, a mainstream pártok vagy átadják a helyüket másnak vagy megváltoznak. Utóbbinak különböző stratégiái vannak.”

Őry Mariann

„A válság elemeinek összessége megoldásért kiált, de optimista vagyok: eddig nem volt olyan válság, amiből az Európai Unió ne erősebben jött volna ki. De vajon a mostani politikai elit képes a legfőbb kérdésekre fókuszálni?”

Feledy Botond

 

„A mainstream pártoknak nem nagyon van már saját identitása, el is vesztették az emberekkel a kapcsolatot - a protest pártok viszont odafigyelnek az emberek aggodalmaira és ezekre a legegyszerűbb és a legnépszerűbb válaszokat adják.”

Őry Marianna

”Fel kell tennünk azt a kérdést is, hogy mi az elit? Mely országokban ki ellen fogalmazódtak meg a kritikák? Felhívnám a figyelmet Thomas Piketty: A tőke a 21. században című munkájára, mely a Marx-féle kötet átirata. Ebben is az szerepel, hogy nő a szakadék a tulajdonosi kör és a munkából/fizetésből élő réteg között. A probléma egyik oka a könyv szerint is az, hogy ez a tulajdonosi erő delokalizálódik. Hogy egy példával éljek: a francia forradalom alatt a királyért el lehetett menni a kastélyába, és onnan el lehetett vinni a vesztőhelyre... vagy a nácik vezéreit el lehetett kapni és bíróság elé lehetett állítani. Ma azt sem tudjuk, kikről van szó, kikre kéne mutogatnunk... És mivel arctalan emberekről van szó, lehet tőlük félni. De az, hogy a demokrácia recseg-ropog, még nem jelenti, hogy mindenképpen meg kell szabadulnunk tőle. Egy kikopott nadrágot sem dobunk ki, hanem térdfoltot kap. De ezen mindannyiunknak dolgozni kell. ”

Feledy Botond

„A Brexit kampánya is arra alapozott, hogy az arctalan brüsszeli bürokraták döntenek a britek helyett.”

Őri Mariann

 

„A demokráciát a legjobban a transzparencia-momentumokban lehet fejleszteni.”

Feledy Botond

Harka Éva

Harka Éva