close
CímlapEgyetemi életDoktoranduszok, ha összefognak

Doktoranduszok, ha összefognak

A hazai doktorandusz önkormányzatiság fiatal, mindössze öt éves múltra tekint vissza, melyet idén egy közös, pécsi konferenciával ünnepelnek a fiatal kutatók december 7-én. A rendezvény előtt három nagyegyetem kötelékében működő doktorandusz érdekképviseleti szervezet kötött szövetséget a PTE Rektori Tanácstermében.

A Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzataival ünnepélyes együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja, hogy a három hazai intézményi doktorandusz önkormányzata a fiatal kutatókat érintő aktuális kihívásokra közös fellépéssel reagáljon.

„A három DOK profilja egymáshoz illeszkedik, így már most több ponton körvonalazódnak együttműködések.” – jelentette ki Szabó Katalin, az ELTE DOK elnökasszonya. Tóth Zoltán, a BME DOK elnöke előremutatónak nevezte, hogy mind a gondokat, mind az eredményeket megtudják egymással. „Ugyan létezik egy országos szervezet, mely összefogja a doktorandusz hallgatói önkormányzatokat, ez nem a leghatékonyabb. A ma szentesített organikus kapcsolat az, ami siker viheti az érdekképviseleteket.” – mondta el Pónusz Róbert, a PTE DOK elnöke.

Rózsa János, a BME rektora az együttműködés kapcsán elmondta, hogy a fiatal tudásbázisok összefogásában látja a jövőt, nemzetközi szinten csak ez nyithat utat a magyar kutatók előtt. „Maguk a mi jövőnk” – szögezte le a BME első embere. A PTE vezetését képviselő Bachmann Bálint, a PTE MIK dékánja hozzátette: a mai doktoranduszok már rendelkeznek olyan lehetőségekkel, melyekkel a korábbiak még nem (egyebek között a nyelvtudást, illetve az intézményi sovinizmus hiányát említette). Azt pedig, hogy egy konferencia keretében is megosztják a tudásukat, példamutatónak nevezte a magyar akadémiai szféra számára is.

UnivPécs

UnivPécs