close
CímlapEgyetemi életErasmus Staff Week

Erasmus Staff Week

2017. május 02.

A Nemzetközi Tavasz Európa Napok rendezvénysorozatának részeként a kulturális programok mellett egy szakmai program is helyet kapott. Az Erasmus Staff Week keretében számos országból érkeztek Erasmus+ mobilitásért felelős vagy ezzel kapcsolatban tevékenykedő szakemberek az április 24-28 között.

A szakmai napok elsődleges célja a kapcsolatépítés és a mobilitási program jelenének és jövőjének továbbgondolása volt, és megvitatása oly módon, hogy az a gyakorlatban is használható eredményekkel is járjon.

Az előadások, workshopok az aktuális szakmai és generációs kérdéseket járták körül. Az egyetemünkön már nagy hagyományokkal rendelkező Z generációs kutatásokba is betekintést nyertek a résztvevők, kiemelten a kommunikációs szokások, a médiahasználat és az életstílus témakörét. Hiszen ismernünk kell a mobilitási programokra való jelentkezőik igényeit, szokásait, hogy minél hatékonyabban működhessen a rendszer, melynek egyik alapköve a megfelelő kommunikáció.

Dr. Kovács István Vilmos felsőoktatási szakértő (ELTE) prezentációja révén az Erasmus egyik alapkövének számító kreditmobilitás témakörét vitatták meg a résztvevők. A cél az eddigi tapasztalatokat felhasználva, a jelen kihívásait figyelembe véve új gyakorlatok, megoldási javaslatok kialakítása. Az előadás arra is rávilágított, hogy a mobilitás hasznosulása milyen sokrétű, szinte követhetetlen, éppen ezért fontos ennek monitorozására és értékelésére minél nagyobb hangsúlyt fektetni.

A szakmai program mellett a résztvevők a városból, nevezetességeinkből és a magyar nyelvből is kaptak ízelítőt, hiszen senki sem mehet el egy „szia” nélkül Pécsről. A résztvevők még a csárdás lapalépéseit is megtanulhatták.

Sokunknak van Erasmus-élménye. Valószínűleg voltak nehézségek akár adminisztratív okokból vagy akár a kulturális különbségek miatt, de egyben mindenki egyetért. Az Erasmus megéri. Menni kell, új élmények, nyelvek. Többet kapsz, mint gondolnád.

erasmus.pte.hu

Pálfi Melinda