close
CímlapEgyetemi életFiatal kutatók fóruma

Fiatal kutatók fóruma

2017. április 27.

Nem is fórum, hanem egész kis konferencia bontakozott ki április 26-án az Orosz Központban, melyen a MOSZT kutatócsoportban és akörül tevékenykedők, valamint érdeklődők vettek részt. Az esemény az 1367-es egyetemalapítási jubileum jegyében rendezett Nemzetközi Tavasz keretében, az Orosz Napok programjai között valósult meg.

Az Orosz Központ és a Modernkori Oroszország és Szovjetúnió Történeti Kutatócsoport együttműködése hosszú múltra tekint vissza. Utóbbi kutatócsoport neve röviden MOSZT, ami egyrészt vicces, másrészt pedig azt jelenti oroszul, hogy híd. Nem csoda, hogy Bebesi György, a MOSZT elnöke a 13 éve működő független kutatók autonóm társasága által ápolt bel- és külföldi kapcsolatokról beszélt, bemutatva a tevékenységüket. Az együttműködések és a szervezet létrehozása kapcsán sok olyan – néha kifejezetten visszás és/vagy mulatságos - részletet is feltárt, melyeket a hallgatók későbbi tudományos karrierjük vagy oktató/szervezői munkájuk során felhasználhatnak. (Megjegyzem, konferencia-tapasztalataim alapján a tehetséggondozásnak e formája sanos nem mindennapos.)

A hallgatók 15 perces előadásai késődélutánig tartottak. Illés Kornélia például egy, a Razin-féle felkeléshez kapcsolódó angol nyelvű pamfletet mutatott be: ezen már egy évvel a felkelés leverése után, vagyis 1672-ben tájékozódhattak az angol polgárok arról, mi, milyen kronológiai sorrendben történt az akkori Oroszországban, s milyen kegyetlenséggel végzeték ezután Razint. Egy metszeten még azt is bemutatták, hogyan szállították a felkelés vezérét és testvérét Moszkva utcáin a cár elé. Illés Kornélia hangsúlyozta: a pamflet azért jelentős, mert részletes képet fest a mozgalomról, megjelenik benne az ún. álcár-elmélet, valamint a politikai bűncselekmény fogalma.

Az eseményt Lenthár Balázs nyitotta meg egy Viszockij-dallal, mely a költőkről szól, s a program szerint ő is zárja majd a konferenciát. A tervek szerint a Fiatal kutatók fórumán elhangzottakat várhatóan egy éven belül konferenciakötetben is megjelentetik.

Harka Éva