close
CímlapEgyetemi életForradalom, színház, sajtó

Forradalom, színház, sajtó

2018. június 11.

Krimibe illő történettel kezdte megnyitó beszédét Nagy Imre professor emeritus, az MTA doktora a június 8.-án megnyíló Forradalom, színház, sajtó című kiállításon. A Klimo Könyvtárban a közönség megcsodálhatta az 1848-as forrdalom és az azt követő időszakban nyomtatott aprónyomtatványokat, azaz  röplapokat, hirdetményeket, színlapokat és újsághírdetéseket.

Dr. Fischerné dr.  Dárdai Ágnes, a könyvtár a főigazgatója büszkén beszélt a Történeti Gyűjtemények Osztályának eddigi és jelenlegi magas színvonalú kiállításairól.  A könyvtárak és kiadványok fontosságát méltatta Dr. Udvardy György megyéspüspök, majd átadta Janus Pannonius görög evangéliumoskönyvének díszkiadását a hamarosan leköszönő főigazgató-asszonynak. Zeller Gyula rektorhelyettes fiatalkori emlékeit idézte fel.

Giovanni Bressano azaz Bressan János történetével kezdte beszédét Nagy Imre.

Bressan Jánost azért ölte meg egy osztrák tüzér azon a helyen, ahol ma a Széchenyi téri csobogó áll, mert a tilalom ellenére kokárdát viselt.

A professor emeritus ezután kitért a kiállítás apropójául szolgáló ‘48-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára illetve „ A városért oly sokat tevő pécsi főpapok egyikére”, Kelemen József kanonok, nagyprépostra, akinek naplója a kiállítás egyik tárlósorában felsorolt adatokat kíséri.

A professzor kiemelte Perczel Miklós főtéri beszédének szövegét, vagy a Roth tábornok bevonulásáról hírt adó aprónyomtatványt. Emellett megemlítette a kiállítás másik részét képező az 1840- es évektől 1849-ig tartó időszak színházi életét bemutató vitrinek tartalmát, külön kiemelve a Bánk Bán – valószínűleg - első német nyelvű fordítását. A kiállítás díszvendége a kor színészlegendáit sem hagyta szó nélkül. Szó szerint idézett Déryné naplójából, aki így írt: “Pécsen jobb szerettük tölteni a telet, mert igen műértő közönség volt, itt elememben voltam….Mindenütt volt zongora”.

A kiállítás harmadik szakasza, a pécsi sajtó történetét mutatja be. Beszédében a professzor megemlítette

a Fünfkirchenzeitung-ot mint az első pécsi lapok egyikét, külön hangsúlyt szentelve annak magyar nyelvű melléklapjára, a Pécsi tárogatóra.

Nagy Imre külön megemlékezett a Auróra című, csak egy példányt megért lapról, ami ugyan nem tekinthető meg a kiállításon, de kuriózuma Pécs sajtótörténetének, mert Mosolyfi Vidor illetve Petrovics Sándor néven Petőfi versek jelentek meg benne.

A kiállítás hivatalos megnyitása után annak ötletgazdája, Méreg Martin vázolta fel a kiállítás szerkezetét, majd püspök úr társaságában tárlatvezetést tartott.

Jómagam is megemlítenék néhány személyes kedvenc tárgyat a kiállításról: Haynau pécsiekhez intézett levelét, amit eddig még nem láttam. Érdekese volt Windischgratz herceg kiáltványa is. A korszak fegyvereit - két pisztolyt és egy korabeli kardot - is érdemes megnézni. Külön felhívnám a figyelmet a különleges Rózsalapra, mely a pécsi rózsatermesztők kiadványa volt.

A kiállítás 2019. április 30. -ig tekinthető meg.

Goldmann-Görög Viktor

Goldmann-Görög Viktor