close
CímlapEgyetemi életGratulálunk, jól választottál!

Gratulálunk, jól választottál!

Szeptember 3-án a Tudásközpont fölszinti előadótermét teljesen megtöltötte a különböző csereprogramok keretében érkezett 177 hallgató a számukra rendezett Orientációs Napon. A 32 országból, 75 partneregyetemről a Pécsi Tudományegyetem mind a tíz karára jelentkeztek vendéghallgatók. A Külügyi Igazgatóság által szervezett eseményen a kari Erasmus+ koordinátorok is részt vettek.

Külföldi vendéghallgatóknak szóló orientációs nap; fotó: Csortos Szabolcs

Elsőként Németh Judit, a PTE intézményi Erasmus koordinátora, majd az egyetem vezetésének részéről Prof. Dr. Péley Bernadette oktatási rektorhelyettes köszöntötte a hallgatókat.

„Bízom benne, hogy nem csak új barátságok, hanem új tudományos együttműködések is születnek”

– mondta a rektorhelyettes. Dr. Tarrósy István külügyi igazgató is üdvözölte a 2018/2019-es tanév első szemeszterében az Erasmus+, illetve egyéb egyetemközi szerződések által a PTE-n tanuló külföldi diákokat.

„Gratulálok, jól választottak! Pécs egy több ezer éves múltra visszatekintő, biztonságos, multikulturális hely”

– emelte ki a külügyi igazgató. Röviden bemutatta Pécs kulturális sokszínűségét, utalva az egyetem 1367-es alapító oklevelére is, amely Pécset a tudás magvainak terjesztésére különösen alkalmasnak találta. Továbbá áttekintő tájékoztatást nyújtott a PTE nemzetközi kapcsolatairól is.

Dr. Tarrósy István a külföldi vendéghallgatóknak szóló orientációs napon; fotó: Csortos Szabolcs

Árvai Péter, a Külügyi Igazgatóság munkatársa, intézményi Erasmus referens praktikus tanácsokat osztott meg a hallgatósággal az idegenrendészeti, valamint beiratkozással kapcsolatos teendőikről és még számos hasznos és fontos tudnivalóról, amely az egyetemi élethez szükséges. Néhány a megszívlelendő tanácsok közül:

  1. Ne késs el óráról!
  2. Járj be az óráidra!
  3. Kérdezz!

Felhívta a vendéghallgatók figyelmét, hogy részt vehetnek Magyarország és Pécs kulturális örökségét ismertető, angol nyelvű kurzusokon, valamint magyar, mint idegen nyelv kurzusokon is. De persze nem csak a kötelességekről esett szó, bátorította a hallgatókat, hogy azért szakítsanak időt arra is, hogy megismerjék a környéket, illetve az itt tanuló hallgatótársaikat.

Külföldi vendéghallgatóknak szóló orientációs nap; fotó: Csortos Szabolcs

Bánkyné Perjés Beatrix, a Marketing Osztály munkatársa, aki a közelmúltban Egyetemi Kultúráért Díjat vehetett át, röviden bemutatta a 2000 óta működő, egyedülálló Táncoló Egyetem programot. Elmondta, hogy az ősszel induló tánc- és mozgás kurzusokon is szívesen látják a vendéghallgatókat, valamint a szintén Egyetemi Kultúráért Díjjal kitüntetett PTE Táncegyütteshez is csatlakozhatnak, ehhez persze a meghallgatáson jól kell szerepelni.

Orientációs nap a külföldi vendéghallgatóknak; fotó: Csortos Szabolcs

Az Erasmus Hallgatói Hálózat (Erasmus Student Network/ ESN Pécs) vezetője, Töltősi Milán bemutatta a színes programkínálatot, amelyet a hallgatóknak szerveznek. Szintén az ESN-től érkező Costa Fasheh-től megtudhattuk, hogy az országukat bemutató esteken kívül Balkán körúttal, sportnappal és más izgalmas programmal is készülnek a csereprogramban résztvevőknek, valamint bemutatta a szervezet új kabalaállatát is:

A vendéghallgatóink a számok tekintetében: a legtöbben az Erasmus+ program keretében érkeznek hozzánk, ebben a félévben 141-en. 17-en egyetemközi cserekapcsolatoknak köszönhetően, 10-en Study Abroad programban, 8-an az Európán kívüli Erasmusnak is tekinthető programban, valamint két fő a Makovecz-ösztöndíjjal tanulhat Pécsett. A legtöbb cserediák Spanyolországból érkezett a PTE-re, 35-en, az ezüst-érmes küldő-ország Franciaország 22 fővel, valamint bronzérmes Törökország 16 hallgatóval. Összesen 32 különböző országból érkeztek hozzánk hallgatók, akik legalább fél évig a PTE színeit erősítik.

TÓTH Mariann

Tóth Mariann