close
CímlapEgyetemi életIlyesmi Pécsett eddig még nem volt!

Ilyesmi Pécsett eddig még nem volt!

2016. december 21.

Rövidesen új épülettel gazdagodik a Pécsi Tudományegyetem. A Közgazdaságtudományi Kar mellett a lebontott állatház helyére egy úgynevezett University Business Center (UBC) épül majd, ahol többek között olyan szolgáltatások kapnak helyet, melyek hozzásegítik a hallgatókat a gyakorlati tapasztalatok megszerzéséhez. Az épület a tervek szerint nem csak a KTK-é lesz, hanem az egész egyetemé, sőt a városé is; olyan „üzletközpontként” fog funkcionálni, ahol lehetőség lesz majd új ötletek megvalósítására, innovációra, közösségi életre.

Dr. Schepp Zoltán, a Közgazdaságtudományi Kar dékánja válaszolt a University Business Centerrel (UBC) kapcsolatos kérdésekre.

 

 

Mikor született meg a Business Center ötlete?

Még annak idején, a mostani Műszaki és Informatikai Kar dékánjának édesapja, Bachman professzor úr álmodott ide, a Közgazdaságtudományi Kar mellé egy épületet. Mi a KTK-n kisebb léptékekben gondolkodtunk, de már 15 éve megvoltak a Business Centerrel kapcsolatos elképzelések.

Pontosan mi az épület megépítésének a célja?

Egy idén februárban megjelent kormányhatározat alapján az egyetem kiemelt célja, hogy a külföldi hallgatók számát megduplázza, amely új fejezetet nyithat a város és a PTE sikeres együttműködésében is. A hallgatói létszám várható bővülése szükségessé teszi egy olyan tér kialakítását, amely minőségi infrastruktúrát és szolgáltatásokat képes biztosítani. Több hazai példa is említhető, így Debrecen és Szeged, ahol már megvalósultak hasonló kooperációk.

Véleményem szerint a Pécsre jutó fejlesztési források nagy része úgy költhető el leghasznosabban, ha az egyetemen valósulnak meg a fejlesztések, és ebből kifolyólag növekszik a külföldi hallgatói létszám. A Modern Városok Program előkészítése során természetesen egyetemi szintű érdekegyeztetések zajlottak, bemutatásra kerültek képzésfejlesztési tervek, majd ezek alapján dőlt el, hogy mely karhoz, milyen források allokálhatók. Mikor világossá vált, hogy a projekt kivitelezésében az Általános Orvostudományi Karon kívül több kar is feladatot kap, viszonylag rövid időn belül elkezdtünk intézkedni. Tavasszal létrehoztunk egy projektszervezetet, amelyen belül az érdekek reprezentálódtak, a különböző fejlesztési elképzelések artikulálódtak, egymáshoz súlyozódtak. Ezzel párhuzamosan lebontásra került az elavult állatház is. Az új épületet ennek helyére, a telek délnyugati részébe szeretnénk felépíteni.

A megálmodott épület a társadalomtudományok széles skálája számára kínálhat az új évezredben is versenyképes, nemzetközileg is kiemelkedő vonzóképességű, az osztott használatot koncepcionálisan előtérbe helyező facilitásokat.

Ez egy rendkívüli lehetőség, az egyetem a UBC megépítésével és az általa nyújtott lehetőségek kihasználásával komoly versenyelőnyre tehet szert.

A KTK arányon felül veszi majd ki a részét a PTE-re érkező külföldi hallgatók létszámának bővítéséből. A Karnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy a fejlesztés sikeres legyen, hogy olyan – jelenleg hiányzó – funkciók is megjelenhessenek, amelyek a hallgatók számára fontosak.

Itt szeretném megjegyezni, hogy a KTK–n idén 20 éve, hogy elindult az angol nyelvű alapképzés, amely elérhetővé teszi a Middlesex University Business School diplomáját is; ezen kívül német nyelvű képzéseink is vannak. A fejlesztések támogatására azonban a jövőben új idegen nyelvű szakokat is tervezünk indítani.

Már megkezdtük a felkészülést nagyobb számú külföldi hallgató jelentkezésére, jelentős humánerőforrás-fejlesztés történt, összesen 20 oktatóval bővült a kollégák száma az elmúlt 3 évben. Ezeknek az állásoknak a betöltését már megfelelő idegen nyelvi kompetenciák meglétéhez kötöttük.

A meglévő hallgatóink tekintetében szeretnénk megteremteni a belülről jövő érdeklődést, hogy kellően inspiráltak és motiváltak legyenek a hallgatók. Abban bízunk, hogy a University Business Center létrehozása ad egy lökést ennek a törekvésünknek.

Pontosan hogy fog kinézni, s mi lesz a University Business Centerben?

A UBC-t MIK-es kollégák tervezik, és e tervek szerint egy 500 m2 alapterületű, négyszintes, azaz összesen 2000 m2 területű, nagyvárosi hangulatot idéző, fiatalos, modern épület lesz.

Az épület a koncepció szerint összesen négy szintből állhat (földszint + három szint) majd, melyek lentről felfelé az alábbi üzleti pályaívet képviselnék:

Földszint: INFORMÁCIÓ – Külügyi Iroda, Simonyi BEDC, Tehetségpont, hallgatói tájékoztatás, diákszervezetek

1. emelet: ALKALMAZÁS – tárgyalók, co-working terek, business labor

2. emelet: FEJLESZTÉS – két nagyobb, lehetőség szerint összenyitható előadóterem

3. emelet: KAPCSOLATÉPÍTÉS – nyitott konyha, étterem, tetőkert

A Kar úgy tervezi, hogy komoly önerőt tesz hozzá a szolgáltatások biztosításához, ám valószínűleg az étteremhez be kell majd vonnunk külső forrást is.

Olyan megoldásokat tervezünk, amelyek minket oktatókat és a hallgatókat is arra késztetnek, hogy a kísérletezés megoldásaihoz forduljunk.

De lesz például üzleti laboratórium és rejtett kamerás tér állásinterjúk szimulálására. Ezt házon belül sajnos eddig nem tudtuk lebonyolítani, mivel a műszaki, korlátok nem tették lehetővé.

Nagyon szeretnénk, hogy ez az épület ténylegesen reprezentálja az üzleti karriert, annak minden elemét. Még a bukást is, hiszen van egy régi mondás, miszerint "Aki legalább egyszer nem bukott el, és nem tudott abból felállni, abból nem lesz igazi üzletember." Hogy ezt hogyan fogjuk megcsinálni, azt még nem tudom, de valamilyen szemléletes megoldást biztosan kitalálunk: például szeretnénk egy csúszdát, amelynek egyszer le kell jönni tetejéről az aljáig, s újra neki kell futni…

Miért javítja majd a "PTE életminőséget" a University Business Center?

Ami benne van az egyetemi polgárok szemléletében a világról, azt valamiképpen a megvalósulásig szeretnénk támogatni. Vannak partnereink, így ahol van fantázia, ott egészen sokáig tudjuk segíteni az ötleteket.

Nekünk az, hogy inspirációt tudjunk adni a fiataloknak, marha fontos! Az a szándékunk, hogy figyeljünk egymásra és szót értsünk!

Eddig sok mindenre felkészítettük a hallgatóinkat, de arra a helyzetre nem tudtuk, hogy például mit kell tenniük életük első állásinterjúi során mondjuk egy budapesti üvegpalotában, hiszen nyilván egy állásinterjú helyszínének is megvan a saját mikroklímája. Ehhez szeretnénk olyan helyet biztosítani, ahol többek között erre is fel tudnak készülni. Funkciók, lehetőségek lesznek, és örülünk, ha ezeket minél többen ki fogják tudni használni.

Ki veheti igénybe a szolgáltatásokat?

A UBC nyitott lesz mindenki számára! Nem csak közgazdászoké, hanem ugyanúgy más karok hallgatóié és a városlakóké is lesz az épület, a benne elérhető szolgáltatások.

Amilyen nagy számban járnak hallgatók a Tudásközpontba, úgy ide is jöhetnek, hiszen ennek az épületnek lesz összegyetemi dimenziója is. Az étteremmel, a tetőterasszal és a kilátással az a legfőbb szándékunk, hogy legyenek érzések, hangulatok, amelyekért érdemes ide bejönni, itt eltölteni az időnket és emlékezetes élmények helyszínei lehetnek, amelyek hosszabb távon szorosabb kötelék kialakulását eredményezhetik.

Bartakovics Bettina