close
CímlapEgyetemi életIngyenes nyelvvizsga? De kinek is?

Ingyenes nyelvvizsga? De kinek is?

2017. november 09.

A Kormány 2017. augusztus 14-én hozott egy határozatot az első sikeres nyelvvizsga ingyenessé tételéről (1516/2017. Korm. rendelet), melynek értelmében

2018. január 1-jétől azon 35. életévüket be nem töltött magyar állampolgárok, akik első nyelvvizsgájukat szerzik, ingyenesen tehetik le a komplex középfokú (B2) nyelvvizsgát vagy a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsgát.

A választott akkreditált vizsgát továbbra is mindenkinek saját magának kell majd befizetni, de a sikeres vizsgát követően  az Új Nemzedék Központnál lehet majd kérni a vizsgadíj kifizetését.  A maximálisan visszaigényelhető összeg 34 500 forint lesz, amelyet kizárólag sikeresen teljesített komplex (szóbeli+írásbeli) vizsga után lehet igényelni. Akik nem egyszerre teszik le a két vizsgarészt, hanem részvizsgánként – de még a 35. életév betöltését megelőzően – szerzik meg a nyelvvizsgát, akkor az időben második részvizsga díját kapják vissza. A támogatást nem csak azok vehetik igénybe, akiknek aktív a hallgatói jogviszonyuk, esetleg már végeztek, de a diplomájukat a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették át.

A PTE Idegen Nyelvi Központja már több éve biztosít kedvezményes nyelvtanulási és nyelvvizsga letételi lehetőséget a PTE hallgatói számára. Az Idegen Nyelvi Központ működteti az évente öt vizsgaidőszakot kínáló ECL nyelvvizsgarendszert. Nemcsak a vizsgadíj kedvezményes, hanem a nyelvvizsga felkészítő tanfolyamok ára is a PTE hallgatói számára.

Rendelkezésre állnak különféle felkészítő könyvek, és mindenre kiterjedő részletes vizsgainformáció az INYK Szántó Kovács János úti recepcióján.

A vizsgázók számára kedvező változás történt az ECL nyelvvizsga értékelésében. Már nem kell megszerezni 60%-ot külön-külön a szóbeli és az írásbeli vizsgarészen. Elég, ha mind a négy mért készségből (olvasásértés, íráskészség, beszédértés, beszédkészség) minimum 40%-os a teljesítmény, és a négy készség eredményének minimum 60%-os az átlaga. Így az egyes készségekből elért esetleges gyengébb teljesítményt kompenzálhatja a másik készségből elért sikeresebb teljesítmény.

Idegen Nyelvi Központ