close
CímlapEgyetemi életJogodban áll hallgatni

Jogodban áll hallgatni

A Szenesben hajnalig tartó Necc Party után szeptember 14-én, szombaton délelőtt egyetemre menni, ráadásul bölcsészként egész hétvégén jogot hallgatni, a legnagyobb jóindulattal is csak ostoba ötletnek nevezhető. A Cseh Tamás Program, Backstage Akadémia keretén belül október 14-én Lehóczki Zsófia vezetett be minket a zenei jog rejtelmeibe, vagy legalábbis annak egy jókora szeletébe.

PEN Nyitónap; fotó: Márk Mirkó, UnivPécs

Mindenekelőtt egy gyors, ismerkedős kört futottunk, amiben arra is kíváncsi volt Zsófi, hogy kit mi érdekel a zeneiparon belül, majd ezek alapján alakította, szabta ránk a „tananyagot”. Az első nap végeláthatatlannak tűnt, a már fent említett okok, illetve a töménytelen nyakunkba szakadó jogi kifejezés miatt. Mitől lesz valami mű? Ki az a szerző? Miből áll a szerzői jog? Kiket és miket véd? Mikor beszélünk szabad felhasználásról? Kik azok a szomszédos jogi jogosultak? Mi a különbség jogilag feldolgozás és átdolgozás között? De még olyan kérdés is felmerült, hogy milyen jogi akadályokba ütközhet az a rajongó, aki magára szeretné tetováltatni a kedvenc zenekara dalszövegét? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket bogozgattunk egész nap, és így utólag visszagondolva már biztos vagyok benne, hogy megérte küzdeni a fáradtsággal, mert olyan tudás került a birtokunkba, ami a későbbiekben még nagyon jól fog jönni.

 

#pen #ptebrassband

UnivPécs (@univpecs) által megosztott bejegyzés, Ápr 28., 2017, időpont: 6:42 (PDT időzóna szerint)

Másnap érkezett az erősítés, Rétaljai Dorottya és Kecsmárik Viktor csatlakozott a kurzusunkhoz, akik két csoportra osztottak minket: az egyik csapatnak egy fesztivál megszervezése, a másiknak egy zenekar egy évének beosztása volt a feladata. Előbbi esetében a helyszín kiválasztásától kezdve a fellépőkön, és biztonsági előírásokon át, egészen a jegyvásárlásig minden mozzanatot, bevételt és kiadást megvizsgáltunk, minden szerződést, kötbérezést figyelembe véve. Mikor elkészültünk, a két csapat egymásnak prezentálta a végeredményt. Minden nagyképűség nélkül mondhatom, hogy büszkék lehettek ránk a csoportvezetőink, és igazából mi is magunkra, mert ahogy a szombat délelőtt elkezdődött, senki sem gondolta volna, hogy a kurzus végére ennyi mindent fogunk tudni a zenei jogról.

 

 

Hetesi Júlia

Hetesi Júlia