close
CímlapEgyetemi életÖsszefogás Afrikáért és az afrikanisztikáért

Összefogás Afrikáért és az afrikanisztikáért

2018. december 13.

Rendhagyó együttműködési megállapodást kötött két nagymúltú szervezet december 13-án: a Máltai Szeretetszolgálat az Afrikában végzett munkáinak tapasztalatait osztja majd meg a Pécsi Tudományegyetemmel, a felsőoktatási intézmény pedig tudományos hátteret ad a terepen zajló munkáknak.

„Afrika a hallgatói toborzás egyik kiemelt helye is, hiszen a legtöbb nemzetközi hallgató Nigériából érkezett a PTE-re az idén.“– mondta Miseta Attila professzor, a PTE első embere. Afrika nagyon heterogén, a karitatív szervezet és a tudományos intézmény sok kapcsolódási ponttal rendelkezik. A rektor azt is megjegyezte: Dr. Tarrósy István Nemzetköziesítési és Kapcsolati igazgató, aki egyben a PTE Afrika Kutatóközpont vezetője a garancia arra, hogy ez egy élő kapcsolat lesz.


„Egyetemmel ez az első szerződésünk.“ – jegyezte meg Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezetője, aki elmondta: több mint két évtizede foglalkozik Afrika égető kérdéseivel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, elsősorban a szubszaharai térség humanitárius katasztrófáit és elhúzódó válságait igyekeznek mérsékelni.

Afrika problémái hamar a mi problémáinkká tudnak válni.“

– hangsúlyozta Győri-Dani Lajos, majd a szerződés kapcsán hozzátette: „A PTE információt kap, a Máltai Szeretetszolgálat pedig visszajelzést a gyakorlatáról.“


A Pécsi Tudományegyetem az egyetlen olyan magyar felsőoktatási intézmény, amely külön Afrika Kutatóközponttal a rendelkezik. 12 éve Pécsett indult az Afrika Tanulmányok folyóirat, 2010 óta tartunk afrikanisztikai konferenciákat, sok terepkutatásban nyert tapasztalatokat a PTE.

Az országos afrikanisztikával foglalkozó tudományos háló közepén Pécs a központ, Pécs a szív.

– mondta el dr. Tarrósy István központvezető az együttműködés kapcsán.

"Sehol máshol nincs az afrikanisztika témájának szentelt kutatóközpont, a PTE ebből a szempontból evidens lépés volt.”  – jegyezte meg Solymári Dániel, a Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője. “Az Afrika Tanulmányok kapcsán jött létre az első kapocs a két szervezet között, a folyóiratban a Máltai Szeretetszolgálat terepgyakorlatot megárt munkatársai is publikáltak, s a későbbiekben e tudományos folyóirat életben tartása közös üggyé vált.“ – mondta el Solymári Dániel lapunk kérdésére, majd kiemelte az Afrika Napok fontosságát, mely a közép-európai térség legnagyobb afrikanisztika konferenciájának is otthont ad. A PTE e rendezvényén előadóként vettek részt több alkalommal is a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai. Erre a két pillérre épült a további közös munka.

A mostani megállapodás egyedi: a tudomány életszerűbbé, a gyakorlat pedig szakszerűbbé válhat általa.

– mondta Solymári Dániel. „A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elsősorban Magyarországra és a Kárpát-medencére koncentrál, de se szívünk se fülünk nem lehet csukva a nálunk nehezebb helyzetben sínylődők problémáira.“ A Máltai Szeretetszolgálat történelmében mindig is helye volt a nemzetközi ügyeknek, hiszen amikor 1989-ben Magyarországon létrejött, a keletnémet menekültek, majd később a balkáni háború és a román forradalom kapcsán is tevékenykedtek. „A mai napig van egyfajta nemzetközi érzékenység, mely Afrikán túl Ázsiára és a Közel-keletre is kiterjed. Ez szervezetünk egyik karizmája.“ – mondta Solymári Dániel. A mostani megállapodás várhatóan 2019-ben Tanzánia, Kenya, Uganda kapcsán bontakozik majd ki elsőként.

UnivPécs

UnivPécs