close
CímlapEgyetemi életA pénzügyi tudatosságért

A pénzügyi tudatosságért

2018. november 08.

FINTELLIGENCE Pénzügyi Oktatási Központot avattak a PTE Közgazdaságtudományi Karán november 8-án, amelyet a Takarék Csoport a Fintelligence Pénzügyi Kultúra Központtal és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karával közösen hozott létre. A felújított terem a kar III. emeletén található.

„Idén tíz éve, hogy a pénzügyi válság begyűrűzött Magyarországra, mely rávilágított a pénzügyi kultúra hiányosságaira is.” – mondta Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter, aki hangsúlyozta, hogy

a piaci szereplők mellett a lakosság felelős pénzügyi döntései is fontosak, így pénzügyi tudatosságuk fejlesztése kulcskérdés.

2007-ben, még a válság előtt Schepp Zoltán, a PTE KTK dékánja maga hívta fel a figyelmet tudományos fórumokon arra, hogy a válság magyarországi vonatkozásaiból komoly baj is lehet. „Erősíteni kéne a pénzügyi kultúrát a minden napokban.” – jelentette ki a dékán is, majd hozzátette: „Ez egy jó invesztíció mindenki részéről.”
„A nyelv, mely minden szakadékot és minden kulturális különbségek át tud hidalni, a pénz.” – vont párhuzamot Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója a nyelvoktatás és pénzügyileg okos gondolkodás fejlesztése között. Azt is felidézte, hogy gyermekkorában perselybe gyűjtötte az aprót, majd takarékbélyeggel spórolt a megálmodott biciklire – így tanították régen az ifjakat takarékoskodni.

Kiemelten fontos, hogy magabiztos pénzügyi nyelvtudással rendelkezem az eljövendő generáció is.

– mondta Vida József.
Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a bizalomról szólt, hiszen enélkül nem jöhet létre kapcsolat az ügyfél és a bank között.
Egy példát is mutatott a PTE KTK arra, hogy mire fogják a felújított, a takarék csoport színeit tükröző termet használni. Rádóczi Klaudia tudományos segédmunkatárs az

idén nyáron létrejött Investment Club tevékenységéről beszélt. Ez egy hallgatói szervezet, mely egyebek között befektetési elemzői tevékenységet szimulál,

így készíti fel a hallgatókat a gyakorlatra. Új tantárgyat dolgozta ki, a piacról jövő előadókkal, workshopokkel. Tevékenységük egyik eleme az úgynevezett Market Simulation, mely a Game of Stocks platformon versenyezteti a hallgatókat, majd hetente végigbeszélik és értékelik az első három legjobban és utolsó három legrosszabbul teljesítő befektetési stratégiáját.

 

A miskolci, és a debreceni után a pécsi a harmadik FINTELLIGENCE központ, a következők még ebben az évben várhatóan Budapesten, Szegeden és Kolozsvárott nyílik majd.

A terem átadásával párhuzamosan a FINTELLIGENCE Pénzügyi Oktatási Központ folyosóján a pénzügyi világ korábbi tárgyai köré szerveződő kiállítás is nyílt: a vitrinekben egyebek között láthatóak régi számológépek, de egy nagy zöld malacpersely is.

Harka Éva

Harka Éva