close
CímlapEgyetemi életA PTE díszdoktora lett Dr. Csányi Sándor

A PTE díszdoktora lett Dr. Csányi Sándor

2018. május 04.

A PTE Szenátusa május 4-én tiszteletbeli doktorrá avatta Csányi Sándor közgazdászt, üzletembert, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját. Csányi Sándor ezzel olyan „elit körbe” került be, amelynek tagja többek között Gróf Apponyi Albert, Gróf Klebelsberg Kuno, Habsburg Ottó, Placido Domingo vagy Donald Tusk.

„Olyan embert avathatunk ma díszdoktorrá, aki közismert, az elmúlt évtizedeke gazdasági életének meghatározó személyisége, és más területeken is hatékony: külön meg kell köszönjem azt a karitatív tevékenységét mellyel a hátrányos helyzetű fiatalokat támogatja! A Prima Primissa-díj alapítását is kiemelném! Talán nem mindenki számára ismert, de a Pécsi Tudományegyetem 2017-es egyetemalapítási ünnepségeinek egyik helyszíne, a Halasy-Nagy József Aula Csányi Sándor anyagi segítsége révén újult meg, az alapítást bemutató szekkót restaurálták, és újabb szellemi üzeneteket hordozó faliképekkel tudott kiegészülni a terem. Méltó hely arra, hogy díszdoktoravatási ceremóniáját itt tartsuk.” – mondta Bódis József, a PTE rektora.

Számos közös innovációs projekt született az OTP Bank és a PTE együttműködése révén, Zeller Gyula rektorhelyettes, egyben a díszdoktor promótora, röviden ezeket is összefoglalva utalt az OTP-előadóként elnevezett 250 fős terem, s bár a bank elsősorban a hallgatói kezdeményezéseket támogatja, de dolgozóknak is kedvezményes csomagokat ad. A jubileumi évhez a Halasy-Nagy Aula felújításához járult hozzá.

„Minden kitüntetés annyit ér, mint amennyit az, aki adja. Igazán büszke lehetek, hiszen a Pécsi Tudományegyetem Magyarország első egyeteme.” – köszönte meg a díszdoktori címet Csányi Sándor. „Elsősorban bankár vagyok, így a bankok fejlődéséről szeretnék beszélni.” – jelentette ki a PTE új díszdoktora, majd összefoglalót adott arról, hogyan néz ki a világ bankrendszere, és ehhez képest Magyarországon mi a helyzet. Úgy tűnik, hogy a válságok ellenére 2016-ban a bankszektor bírt a legmagasabb működési profittal az összes üzletág közül, a biztosítási üzletággal együtt tavaly 1850 milliárd forint volt az éves profit, a magyar GDP tizennégyszerese. Ami Magyarországot illeti: Csányi Sándor előadásában elhangzott, hogy büszke arra, hogy a világon először az OTP küldött smst a pénzügyi tranzakciók után, s a jövőt a kiterjesztett és az augmentált valóságban látják.

UnivPécs

UnivPécs