close
CímlapEgyetemi életRekord és menőség

Rekord és menőség

2017. július 24.

Idén immár 18 alkalommal rendezi meg a PTE ÁOK Nemzetközi Oktatási Központja a Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemet.

Több mint 100 résztvevő érkezett, 28 országból,

egyebek közt Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, Finnországból, Görögországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Egyiptomból, Thaiföldről, Japánból, Dél-Koreából, Romániából, Oroszországból, Szlovákiából, Svájcból, Olaszországból, Lengyelországból. Sokkal többen jöttek, mint tavaly, s van olyan is, aki ösztöndíjat szerzett magának azért, hogy itt lehessen. Ugyanis – ahogy a tankönyvük egyik mottója is mondja –

magyarul beszélni menő.

Tananyagként a Pécsi Tudományegyetemen megjelenő, Szita Szilvia és Pelcz Katalin által jegyzett nagy sikerű MagyarOK tankönyvcsaládot használják, melynek különlegessége, az ún. modellalapú oktatási módszer, mely nagy hangsúlyt fektet az élőnyelvi tudás közvetítésére, a természetes nyelvhasználatra és olyan magyar kulturális értékeket közvetít, amely a tanulók kultúrájának bemutatását és összevetését is lehetővé teszi. A tantermi órákkal összehangolva, a résztvevők kulturális szemináriumokon, projekteken és kirándulásokon fedezhetik fel Pécs és környékének látnivalóit. Ebből már sejteni lehet, hogy az itt élők is összefuthatnak a magyarul tanulókkal, akár a városban, akár a vásárcsarnokban, akár a szórakozóhelyeken.

A program hivatalos megnyitóján, július 24. reggel Tarrósy István külügyi igazgató, Gallyas Ferenc, az ÁOK külügyi vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Az esemény keretében Antal Zsófia nyelvtanárnak, aki a tízedik dolgozik a rendezvényen, Miseta Attila, az ÁOK dékánja adott át elismerő oklevelet.

UnivPécs

UnivPécs