close

Testi mesék

A Kutatók éjszakája szeptember 29-i programjai között több is volt, melyekre kifejezetten 18 éven felülieket vártak. Takács Krisztina Emberi Testi mesék című előadása is ezek közé tartozott – hogy emiatt-e vagy a várhatóan izgalmas és érdekes részletek miatt az ETK Vörösmarty úti nagyelőadója annyira tele volt érdeklődőkkel, hogy akadtak, akik egy másik teremben, kivetítőn nézték/hallgatták az előadást.

Az anatómiai variációk száma alacsony, de előfordulnak eltérések. Az extrém eltérések viszont általában az élettel nem összeegyeztethetők.” - kezdte mondandóját Takács Krisztina. A felsorolt furcsaságok közül az egyik a

gigantizmus

volt, vagyis amikor valaki óriásira nő. Ennek iskolapéldája a növekedési hormon termelésének zavarával küzdő Robert P. Wadlow (1918-1940), aki évente akár 11-12 centit is nőtt. Mindössze 4 évesen már 163 centiméter magas volt. 22 évesen hunyt el, s ekkorra már 272 centiméter volt.

 

 

A másik véglet, a

törpenövés

sem maradhatott ki a felsorolásból: a világ legalacsonyabb felnőtt férfija 54,6 centiméter volt, ami nagyjából a csecsemők átlagos hosszával egyenlő. Azt, ha valaki extrémen alacsony, nem feltétlenül csak genetika okozhatja, a Trónok harcában is szereplő Peter Dinklage például spontán mutációnak köszönheti 135 centis magasságát.

 

 

Az extra végtagok általában egy

elhalt parazita ikertestvér

miatt alakulnak ki. Erre példa George Lippert, akinek három lába (az egyik lábfején egy extra ujjal), két nemi szerve és – mint a boncolása után kiderült – két szíve volt. Az összenőtt iker közül talán Brittany és Abby Hensel számít manapság a legnépszerűbbnek, őket az instagramon is lehet követni.

Igen ritkának számít az is, ha valakinek a füle, az orra, az álla nő extrém módon. Ezt acromegaliának nevezik. E rendellenesség leghíresebb példája Maurice Tillet volt, aki pankrátorként kereste a kenyerét. Bár a filmkészítők nem erősítették meg, de Tillet szokatlan külseje minden bizonnyal a

Shrek alkotóit is megihlette.

 

 

Korábban még az volt a tendencia, hogy „furcsaságokkal” élők a showbizniszben helyezkedtek el, ma az extrém eltérésekkel élők inkább visszahúzódó életet élnek.

Mivel minden testi furcsaságra részletes tudományos magyarázatot kaptak, az érdeklődők hazafelé már azzal ugratták egymást, hogy vajon hogyan befolyásolná az öltözködési stílusukat az, ha bármelyikük tejvonalán kinőne egy harmadik mellbimbó.

UnivPécs

UnivPécs