close
CímlapEgyetemi életTöbb mint épületek: egyfajta „házasság”

Több mint épületek: egyfajta „házasság”

Építészek az iskolában címmel a KultúrAktív Egyesület, a Magyar Építész Kamara és a PTE MIK szervezésében zajló kétnapos esemény november 2-án vette kezdetét a MIK-en. Nem előzmény nélküli, hanem egy nagyobb, nemes terv része volt ez a konferencia: a KultúrAktív Egyesület ugyanis egy három részből álló átfogó programmal próbálja felhívni a szakma figyelmét az építészet fontosságára a környezeti és vizuális nevelés kapcsán. Ennek szellemében az első állomás egy 2017 tavaszán a SzIE-n tartott konferencia volt, mely az épített környezeti nevelés helyét járta körül a felsőoktatásban, a második alkalom a mostani pécsi esemény, s 2018 tavaszára várható egy, az épített környezeti nevelés óvodai vetületeivel foglalkozó rendezvény az ELTÉ-n. A pécsi esemény rangját növeli az is, hogy az Építészek az iskolában konferencia az éves PhD-DLA szimpóziummal párhuzamosan zajlott, a november 3-i szekciót a 7-800 nemzetközi doktorandusszal közösen tartották.

S hogy miért fontos ez az egész?

„Az építőipari termelésnek mindössze 10százaléka értékelhető építőművészeti szempontból”

– mondta el Bachmann Bálint, a PTE Műszaki és Informatikai Karának dékánja, majd hozzátette:

„Fontos, hogy e szempontból is értő eljövendő generációkat, közösséget formáljunk, hogy a leendő megrendelők, építtetők is érzékenyebbek legyenek az egész emberiséget érintő problémák építészeti vetületei iránt.”

„Meg kéne alapoznunk a társadalmi jelenlétünket”

– jelentette ki az építészek nevében Bálint Imre, aki szerint a laikusok nincsenek tisztában azzal, mit jelent az építészet. Majd örvendetes hírként be is harangozott egy ezzel kapcsolatos könyvet, továbbá egy, a vizuális kultúrával kapcsolatos filmsorozatot, és dr. Vámossy Ferenc A 20. század magyar építészete című művének második kötetét – ezek mind e fogalommal kapcsolatos homályt hivatottak eloszlatni.

Látvány és valóság című előadásában a gyerekek kreativitásával és alkotóképességével, a térrel való szüntelen játékával példálózott Markó Balázs, a SzIE dékánja. Felhívta a figyelmet arra, hogy a régen stabilnak tetsző definíciók nehézkesebbé váltak:

Mit nevezhetünk építészetnek? Mit nevezhetünk oktatásnak?

Az építészek már nemcsak házakat terveznek: környezettervezésről van szó. S mivel az építészet maga nem egy egzaktan elkülöníthető fogalom többé, a gyermekkori kritikai látásmódot kell újra felelevenítenie mindenkinek, más, szélesebb értelemben vett vizualitást megalkotni, mindannyiunknak fel kéne ébresztenie magában az ott szunnyadó kreatív kisgyermeket.

Tanítani és tanulni gyakorlatilag egy és ugyanaz.

- zárta előadását Markó Balázs.

A legtöbb jelenlévő őszinte döbbentére kiderült: ma Magyarországon 1000 ökoiskola működik, melyek a fenntarthatóságra nevelés központjai. Saly Erika előadásában ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a természeti és környezeti nevelés definíciójába az épített környezet is beletartozik. A gyakorlatban azonban nincs mindig így. A szakember azt is elmondta, hogy még mindig nagy akadályokkal néz szembe az oktatási rendszer: a tankönyv és a frontális oktatás még mindig gyakoribb, mint a valóságot, a gyerekeket érintő feladatok megoldásai. A tantárgyak és az ezáltal „szétszabdalt” ismeretek még mindig dominálnak a komplex tudásszervezési lehetőségek, projektek rovására. A természettel kapcsolatos tevékenységek pedig felülírják az épített környezettel kapcsolatos tevékenységeket. Pár pozitív példát említve arról is beszélt, hogy volt már olyan, hogy

ahelyett, hogy a tankönyvben olvastak volna a megújuló energiaforrásokról, maguk a gyerekek terveztek környezetbarát iskolaépületet.

Szintén a helyzetképhez tartozik, hogy a rajzolás és makettkészítés dominál, ahelyett, hogy a gyerekek a helyi környezetet fedeznék fel, például egy öröm–bánat térkép elkészítésével, vagy megrajzolnák a százéves házak térképét, vagy a városi környezeti nevelés keretén belül használnák az Urban go kincsvadász játékot.

Hogy hogyan lehetne ezen változtatni és új utakat keresni?

Erről szólt a rendezvény további része, s az alkotó kiútkeresésbe minden résztvevőt bevontak. Az előadások anyaga konferenciakötetben lesz majd elérhető. Az előző, budapesti rendezvény kötete a pécsi eseményre jelent meg.

További infók és részletek:

http://kulturaktiv.hu/

Harka Éva

Harka Éva