close
CímlapEgyetemi életTúlélte. Többször is.

Túlélte. Többször is.

Az Antall József Tudásközpont jóvoltából volt egy pár perc erejéig lehetőségem személyesen szót váltani Jászberényi Sándor haditudósítóval, közvetlenül azután, hogy az újságíró, fotoriporter egy fesztelen beszélgetés keretein belül ismertette a haditudósítói munka árnyoldalait, a szakma ismérveit.

„ - És mondd csak, Iszkander, te nem félsz a haláltól? – kérdezte szelíden és kifújta a füstöt. - Mert itt már senki sem fél.

– Semmi közöm a halálhoz, és nem is lesz soha – mondtam nagy bölcsen.”

20160413-csortos-szabolcs-1336-5612-portre-jaszberenyi-sandor.jpg

A macskának kilenc élete van. Jászberényi Sándornak valószínűleg több. Olyan krízishelyzetekről tudósított, mint a Gázai övezet, a szíriai háború, vagy az egyiptomi forradalom szíve Kairó. Utóbbiról könyvet is írt, Budapest - Kairó címmel.

„Tizenhárom halott és háromszáz sebesült – mondta a főpincér, miközben kitette elénk az újabb kör italt.

Na, ezek se mi voltunk.

Erre ittunk, hogy megúsztuk az egészet élve, hogy minden rendben van. Még egy rovátkát húzhatunk be magunknak, még egy nap eltelt egy idegen ország idegen lakóinak idegen konfliktusa közepén, és még mindig élünk.” (Részlet Jászberényi Sándor Az ördög egy fekete kutya című kötetéből.)

 

 

Jászberényi Sándor haditudósító. Az a munkája, hogy életveszélyben legyen. S ezekben a pillanatokban nem ér rá töprengeni, csak cselekedni. Ösztönből. Életösztönből. Mint a víz alá bukó, ki visszatartja lélegzetét. Nincs ideje félni. Ahogy a beszélgetésén elmondta, a félelem később jön, mikor az ember biztonságos helyre ér. A testben szétáradó adrenalin elapad, szabad folyást engedve a gondolatoknak. Mi történt velem? Hogyan éltem túl? Ehhez hasonló kérdések feszegetik az agyát. Sándor túlélte. Többször is. Sőt meg is írta, kíméletlenül őszintén, és tárgyilagosan. Már az interjúnk elején tudtam, nincs értelme cécózni vele. Egyenesen és őszintén beszéltünk. Az alatt a pár perc alatt, amíg a társaságában lehettem, megértettem. Nem dörgölőzik, hogy fényesedjen. Megbékélt magával. Teszi a dolgát, ahogy mindenki, de nem fél f.ck-ot mutatni azoknak, akik szemben állnak vele. Igazi Sex Drugs Rock n Roll figura. Nem egy leányálom, amit csinál, de mindenkinek megvan a saját keresztje, amit cipelnie kell.

20160413-csortos-szabolcs-1338-5621-portre-jaszberenyi-sandor.jpg

Azzal a tudattal együtt élni, hogy bármikor eldobhatja a kanalat, nem lehet valami felemelő. Mégis rendre visszatér a frontvonalakra. Talán azért, hogy ne maradjunk vakok, hogy lássuk, mi történik körülöttünk, és hogy a halálozási számokat, és tragédiákat közlő híradásokon túlmutasson. Életek múlnak ki, rezsimek dőlnek meg. Csak tételek egy esti hírműsorban. Sándor objektívjén keresztül hitelessé válik a kép. Ő Jászberényi Sándor haditudósító. És még mi? Író, költő, twitter függő, de ami a legfontosabb. Apa. Aki szeretné látni, ahogy felnő a gyereke. Bár ateista, szerintem van valami, ami megóvja őt, ha a Katonai Tanács parancsára éles lőszerrel nyitnak tüzet a tüntető tömegre, a Mohamed Mahmúd utcában. És az nem a kevlár.

Horváth Márk József

Horváth Márk József