close
CímlapEgyetemi életÚj évfolyam indul Denverben pécsi építész oktatókkal

Új évfolyam indul Denverben pécsi építész oktatókkal

2018. augusztus 17.

A Metropolitan State University Denverrel (MSU) kötött együttműködés révén 5 év alatt a PTE Műszaki és Informatikai Kar 8 oktatója tartott kurzusokat az amerikai egyetemen építészeti témákban.

A MSU hallgatói számára felajánlott Építészet minor képzés a bevezető tantárgyaktól kezdve az építészeti tervezésen át az építészeti digitális előadásig különböző témákat felölelő hat kurzusból épül fel.

Az összes kurzust a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának oktatói tartják, a képzések tanterveit a pécsi magyar professzorokkal együttműködve fejlesztették, majd akkreditálták az amerikai felsőoktatási rendszerben.

A program amerikai koordinátora magyar származású, dr. Balogh Zsuzsa építőmérnök. Jelenleg Dányi Tibor Zoltán és Borbás Réka oktat Denverben a PTE MIK-ről.

„A program tematikáját pécsi tanárok közreműködésével dolgozták ki, de kimondottan az amerikai diákok számára. Így tartalmánál fogva a kinti diákok számára is érdekes, könnyen befogadható, és a visszajelzések alapján hasznos is.” - mondta el Dányi Tibor Zoltán, aki kolléganőjével egy vadonatúj épületben kezdte meg Denverben az oktatást tavaly. „Fantasztikusan jól felszereltek a tantermek is, de ami ennél is fontosabb, hogy a három szintből egyet műhelyek és laborok foglalnak el. A diákoknak és persze nekünk is minden rendelkezésünkre áll, ami a sikeres oktatáshoz szükséges: 3D nyomtatók, printerek, CNC marók és esztergák, festőműhely és meg hosszan sorolhatnám.”

Ebben a programban a diákok megértik az építészet összetettségét és szépségét valamint meghatározzák az érdeklődési területüket a témán belül. A kurzusok alapot biztosítanak az építészet kultúrájában. A tervezés órákon a diákok gyakorlati megközelítésben lakóépület-tervezésre összpontosítanak. Ez a kisléptékű terv magában foglalja az átfogó tervezési folyamatot egy alap építési koncepciótól a kész tervig és dokumentációig. A hallgatók megtanulják a hagyományos és a kortárs prezentációs technikákat, amelyek az építész szakmában alkalmazhatóak.

A program egyik célja, hogy lehetővé tegye a hallgatók képessé váljanak arra, hogy menedzseljék szakmai életútjukat és kreatívan használják a különböző médiákat és alkalmazásokat.

Az oktatási módszerek is kreatívak: „Néhány hónappal a denveri kiküldetés előtt jártam Kaunasban, Litvániában egy workshopon, amit a nem angol anyanyelvű országokban zajló angol nyelvű képzések tanárai számára szerveztek. Itt több érdekes módszerrel ismerkedtünk meg, ezek közül a Kahoot! használatát meghonosítottam az óráimon. A diákok nagyon kedvelik. Ez egy online, saját mobileszközről vagy számítógépről játszható kvíz. Minden óra elején 5+10 percet arra szánok, hogy az előző óra anyagait felfrissítsem néhány kérdésen keresztül.”

A diákok számonkérése is más formában történik: „Érdekes volt személyesen tapasztalni azt, amit előtte csak az amerikai high school-ok életet bemutató filmekben láthattam: a kinti diákok szeretnek, és nagyon jól tudnak előadni. Még a kevésbé sikeres vagy kidolgozott projekteket is nagyszerű prezentáció keretében mutatták be.” Az egyetem működése is eltérő: „Az egyetemen diákonként, kreditenként, félévenként hat dollárt szabadon költhettünk el tanárként, ami nagyon megkönnyítette a munkánkat. Ebből a keretből vásároltunk anyagokat a modellezésekhez múzeumokat látogattuk, év végén pedig kiállítást rendeztünk az öt minoros tantárgy diákjainak munkáiból.”

Teljes interjú Dányi Tibor Zoltánnal: https://mik.pte.hu/hirek/egyetemi-oktatonak-lenni-amerikaban

UnivPécs

UnivPécs