close
CímlapEgyetemi életVégy egy kávét és nyelvvizsgázz le!

Végy egy kávét és nyelvvizsgázz le!

2017. november 04.

Az ECL Nemzetközi Nyelvvizsgaközpont új ötlettel állt elő. Arra gondoltak, szerveznek egy beszélgetést, egy teadélutánt, ahol egy jó fekete mellett lehet érdeklődni nem csak a szervezetről, de a nyelvvizsgák minden apró részletéről. A beszélgetés valóban kötetlen volt, a választ adók pedig készségesek.

Megtudtuk például, hogy a vizsga levélírás részénél (kihangsúlyozták, hogy ezek inkább már email-ek és blog bejegyzések formáját öltik) fontos figyelni az arányokra az instrukciók kifejtésének tekintetében.

A vizsgabizottság különös figyelmet fordít a megfelelő tagolásra és a külalakra is. Jó, ha alkalmazunk különböző időrendi szerkezetetek, összetett mondatokat. Szókincs, központozás, kohézió, tartalom és nyelvtan. Ez a „varázslatos” ötös, amire kifejezetten figyelnünk kell.

A szóbeli esetében pedig legyünk kreatívak! A tétel/témacímek esetében nem konkrétan a leírtakról kell beszélni. Egy példát említenék is, melyet egy érdeklődő osztott meg velünk. A tanítványa Angliában élt évekig és az EU témakörénél az oktató javasolta neki, hogy meséljen arról, ő hogy élte meg a Brexitet. Tehát nem a száraz tényekre, évszámokra kíváncsiak a vizsgáztatók, hanem arra, hogy a témával kapcsolatosan mit tudunk kiemelni saját életünkből, milyen élményeink, véleményünk, háttértudásunk van.  Készséget mérnek, nem tényanyagot, pontlevonás nem nincs egy évszámhiba miatt.

„A vizsgán nem lehet megbukni!”-

hangzott el a mondat, de az arcokon körbepillantva azonnal ki is fejtették mit érthetünk ez alatt.  Ha valaki nem éri el a meghatározott pontszámot, akkor az azt jelenti, hogy ahhoz a szinthez nem megfelelő a tudása, de ez magában hordozza a fejlődés lehetőségét. Persze, ha nem szerezzük meg a nyelvvizsgát mondhatnak nekünk ilyet, biztosan állati csalódottak vagyunk.

Akik pedig még nem nyelvvizsgáztak most tegyék meg, ugyanis 2018. január 1-étől a B2 vagy C2 vizsgát tevő, 35 év alattiak vizsgadíjából maximum 35.000 ft visszaigényelhető, ha első nyelvvizsgájukat teszik le.  

Kékesi Alexandra