close
CímlapEgyetemi életZenélő Egyetem 2017 ősz

Zenélő Egyetem 2017 ősz

2017. szeptember 08.

"Vegyenek részt a Zenélő Egyetem (ZEN) programjaiban azok, akik zenélnek, azok, akik nem, a befogadói, alkotói tevékenységek folytonos találkozását biztosítsuk valamiképpen. A hitelesítő erő a lányoktól és srácoktól jön"- mondta Beck Zoli, a ZEN megálmodója egy korábbi interjúnkban.

A Zenélő Egyetem 2012-ben alakult és félévente hirdet meg akkreditált kurzusokat a PTE-s hallgatók számára. És ezek nem csak a koncertek első sorairól szólnak, hanem mindenről, ami backstage és szakma. A vendégelőadók között a zenei menedzserektől kezdve a marketingesekig találunk hiteles szakembereket. Tipp: időben less rá a kurzusfelvételre, mert piszok gyorsan fogynak el a helyek, és tapasztalatból mondom: a kurzusok túl izgalmasak ahhoz, hogy érdemes legyen lemaradni! Tömbösített órákról van szó, egy kurzus általában 2 nap alatt  fut le.

Összegyűjtöttük a következő félév programjait, de figyeljétek a ZEN facebook oldalát is.

 

szeptember 22.

ZENedoboz poptörténeti geoláda túra a pécsi Autómentes nappal kapcsolatban

A Pécsi Napok részeként, az Autómentes Nap apropóján a város különböző pontjaira geoládákat helyezünk el. Ezek a pontok olyan helyszíneken lesznek rejtve, amelyek Pécs zenei életével összefüggésben fontosak, történetük van. A dobozokba a megtalálás hitelesítéséhez szükséges jelszón kívül zenetörténeti, popkulturális információkat rejtünk. Akinek kedve lesz részt venni a programban akár gyalogosan, akár kerékpárral is megteheti a túrát, a jelszavakat helyesen összegyűjtők részére pedig nyereményt sorsolunk.

 

ZEN - Session színpadi gyakorlat

Előadó: Baksa Péter

A ZEN-session kurzus az elitista „jazzista” jam sessionökkel szemben a befogadásra, az együtt zenélésre, a csapatjáték fontosságára fókuszál, és a résztvevők zenei tudására épít. Egy alapvető hangszeres tudás persze szükséges, de ez, vagy a nehezen érkező bátorság hiányában hallgatóként is tanulságos.

 

„Nekem minden egyformán popzene” – a magyarországi és kelet-közép-európai underground

Előadó: Koszits Attila

A kurzus megkísérli bemutatni az 1970-es évektől napjainkig a keleti blokk alternatív zenei kísérleteit: zenekarokat, zenei performanszokat, politikai aktivitásokat, az underground színtér képnyelvi megformálásait. Ily módon azt a konfrontatív teret is, amelyben a mainstream és underground, látható és nem-látható, a három T (támogatott-tűrt-tiltott) zenekarai és előadói regnáltak a rendszerváltás előtt. Ugyanígy keres a kurzus értelmezési lehetőségeket a napjainkig formálódó és újrarendeződő populáris zenei színtér undergroundjára.

 

Mindörökké Seattle

Előadó: Németh Róbert

1991-ben valami olyan történt, amely alapjaiban változtatta a könnyűzenét. A „Nirvana eltörölte a határt mainstream és underground között.” Seattle ill. a grunge ikonjai örökké élnek, zenéik ott visszhangoznak minden újabb generáció zenei világában – legyen az kőkemény gitárzene, vagy éppen elektronika.

 

A könnyűzenei iparág – a zenekar és ami mögötte van

Előadó: Nagy Adrienn

A kurzus arra vállalkozik, hogy tapasztalaton és gyakorlatokon keresztül feltárja az iparág sajátosságait: a management struktúráját és működését, a kommunikáció, a brandépítés sokféle útját és lehetőségeit. Azt a sokrétű kapcsolati és szervezeti hálót, amely a magyarországi könnyűzenei teret jellemzi. Mindezt olyan előadó teszi, aki a PTE hallgatójaként végzett, a VOLT, az A38 vagy éppen az Akvárium szervezői csapatában dolgozott, ma pedig a Quimby zenekar managere.

 

Cseh Tamás Program – Backstage Akadémia – zenei jog

Előadók: Lehóczki Zsófia és Kecsmárik Viktor

A Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetem vendégkurzusa: a Cseh Tamás Programiroda a Backstage Akadémia sorozatának egyik programját hozza el Pécsre. A kurzus két részből áll: az első napon zenei szerzői jogi gyorstalpaló workshop, a második napon néhány tipikus zenei karrier forgatókönyv elemzése kerül fókuszba.

 

Elérhetőségük:

http://zen.pte.hu/

http://www.facebook.com/zeneloegyetem

UnivPécs