close
CímlapJubileum 650Jubileumi rektori nyílt fórum 01

Jubileumi rektori nyílt fórum 01

Nem titok, hogy a Pécsi Tudományegyetem vezetői általában csütörtökönként tartják heti megbeszéléseiket. A pécsi egyetemalapítás 650 éves évfordulójának jegyében idén a vezetői értekezletek egy részét egy-egy karra kitelepülve tartják, s mi több, közvetlenül utána módot adnak az adott kar hallhatóinak, oktatóinak arra, hogy személyesen is feltehessék kérdéseiket.

2017 első ilyen nyílt fórumára március 9-én került sor a Műszaki és Informatikai Karon. A terem megtelt a MIK polgáraival, akik egyrészt kérdezni szerettek volna, másrészt kíváncsiak voltak a válaszokra.

Az első kérdés rögtön a beszerzések kapcsán elvárt adminisztráció rugalmatlanságára vonatkozott: a nehéz és lassú eljárás kedvezőtlenül hat arra, hogy a piac igényeinek eleget tudjanak tenni az oktatók. A szabályok alól viszont a PTE sem jelent kivételt: „Nem látom esélyét annak, hogy ez a központi direktíva megváltozna. – mondta el Jenei Zoltán kancellár, majd hozzátette: keresni kell a megoldást, hogy az oktatási célú beszerzések a fenitek miatt ne csorbuljanak. „A rigid adminisztráció az egész magyar felsőoktatást gúzsba köti, ezért a Magyar Rektori Konferencia az államtitkársággal együtt azt vizsgálja, hogyan könnyítene ezen a helyzeten az, ha a jelenleg állami tulajdonú felsőoktatási intézményeket más tulajdonosi viszonyba szervezné át.

A jelenlegi szervezeti struktúrával nehéz a világpiacon versenyezni.”

– tette hozzá Bódis József rektor.

Felmerült az is, mennyire bonyolult a projektalapú oktatás pénzügyi igényegeihez forrást találni – erre Jenei Zoltán a hagyományosnak tartott forrásszerzési módok között a Kancellária Pályázati Osztályára is felhívta a figyelmet, melynek éppen az a feladata, hogy az innovációt segítse, akár annak költségtervezését, akár annak finanszírozását.

Az egyik kérdező a Műszaki és Informatikai Kar jövőjét firtatta. Amellett, hogy abban mindenki egyetértett, hogy a műszaki és informatikai oktatás kiemelt területek, melyek egészen biztosan húzóágazatok lesznek a jövőben is, Bódis József megjegyezte: „A világ vezető egyetemeire rég nem a kari struktúra a jellemző. A hagyományos kari bontás tud túl merev lenni.

A struktúra ne legyen a fejlődés kerékkötője.”

– hangsúlyozta a rektor, majd hozzátette: a közeljövőben szeretne a szakmai alapokon szerveződő intézetek vagy iskolák létrehozásának lehetőségéről és azok esélyeiről párbeszédet nyitni.

A jubileumi programsorozatokra vonatkozóan is érkeztek kérdések, a minőségi humánerőforrás megtartásának optimális lehetősége is felmerült a problémák között, valamint az is, mi várható, lehetséges-e a PPP-konstrukciókban működő ingatlanok kiváltása.

Többen érdeklődtek aziránt is, hogy kap-e támogatást egy nemzetközi, hallgatók részéről elindult építészeti projekt, mely egy szakrális tér létrehozása lenne az orfűi tavon – az erről benyújtott javaslat jelenleg a Jubileumi Programiroda asztalán van, de a kezdeményezők a helyszínen ígéretet kaptak arra, hogy amennyiben kedvezőtlen elbírálást kapnak, akár egy egyetemi gyűjtéssel megpróbálják majd a speciális projektet anyagilag is támogatni.

UnivPécs

UnivPécs