close
CímlapJubileum 650PTE Jubileumi Liget

PTE Jubileumi Liget

2018. április 23.

Ahogy arról beszámoltunk, ősszel 650 fát ültettek el a jubileum jegyében a Tüskésrétre. A fácskák megeredtek, kizöldültek, sőt, információs felületekkel gazdagodtak: több mint 110 darab kis „emlékművet” is elhelyeztek a ligetben, amiken például a Pécsen tanuló nemzetközi hallgatók szülőhazáinak nevei szerepelnek. Az új avatás április 20.-án zajlott le.

A Jubileumi Liget avatásán Páva Zsolt polgármester a város, Bódis József rektor a pécsi egyetem, míg Kiss Tibor ügyvezető igazgató a parkot gondozó Biokom NKft képviseletében tartott köszöntőt, majd Udvardy György megyéspüspök megáldotta a ligetet. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a PTE-vel együttműködve Magyarország első egyeteme alapításának 650. évfordulója előtt tisztelegve, az „Életfa 2017 program” keretében, 2017 őszén 650 darab fát ültetett el a pécsi Tüskésréten. A projekt folytatásaként idén tavasszal helyeztek el a PTE Jubileumi Liget bejáratánál egy információs felületet, valamint a sétányon a PTE külföldi hallgatóinak származási országait reprezentáló több mint 110 darab táblát. A Jubileumi Ligetben felállították a PTE stratégiai partnereinek tábláit is.

„Számos tudományos konferenciával, kulturális eseménnyel szerettük volna méltó módon kifejezni tiszteletünket az egyetem alapítói előtt, akik 1367-ben elindították hazánkat a tudáson alapuló társadalmak fejlődési útján. Ezek az események komoly értékeket hordoztak magukban, de ma már csak szép emlékeket jelenthetnek.

Ugyanakkor ez a liget – ha szakértelemmel gondozzuk és vigyázunk rá – hosszú évtizedeken, vagy akár évszázadokon át lehet a pécsi egyetemisták és a város lakóinak egyik kedvelt szabadidős célpontja.”

– hangsúlyozta Bódis József rektor.

Az egyetem vezetője a PTE egyre emelkedő számú külföldi hallgatóira külön kitért. „Az, hogy immár több mint négyezren tanulnak a pécsi egyetemen külföldről érkezett diákok, a magas színvonalú képzéseink mellett egyértelműen Pécs város vonzerejének, különleges atmoszférájának is köszönhető. Ők mintegy száz ország felé viszik hírünket, így azt gondoltuk, gesztusként ezekkel a hazájukat jelképező táblákkal köszönjük meg nekik, hogy barátaik, családtagjaik körében népszerűsítik egyetemünket, városunkat, Magyarországot.” – mondta köszöntőjében Bódis József.

UnivPécs

UnivPécs