close
CímlapKultúraAz MTA székházban az MTA-székházról

Az MTA székházban az MTA-székházról

2018. május 17.

Stílusos előadás hangzott el a Jurisics úti iskola az élethosszig tartó tanulás jegyében indított Jurisics Akadémia elnevezésű diákkonferenciáján: Pelle Dániel tanuló az MTA székházról tartott előadást az ugyanott zajló eseményen, május 15-én.

Az épület története meglehetősen romantikus: egy messziről Pécsre települt kereskedő családjához kötődik. Traiber György fűszer-, szerszám-, és vasáru kereskedése igen ismert volt a 19. századi Pécsen: üzlete a forgalmas Király utcában volt található, a Széchenyi téri akkori nagypiac, és a Búza téren működő egykori marhavásár között, s ennek az épületnek az emeletén lakott a família. A Traiber nevet 1882-ben cserélték le Vasváryra, így a pécsiek számára e névhez köthető az épület. A tehetős családfő a Mecsek-oldalon lévő nyári lakot sem hanyagolta el: pompás, itáliai stílusú, háromszintes épületet terveztetett ide. Vasváry György rajongott a Zsolnay-kerámiákért: mind a Király utcai, mind a mai Jurisics úti épület homlokzata és belső tere is erről tanúskodik. A mai MTA-székház kerti díszítő elemei – a griffek, szökőkutak, szfinxek - is a Zsolnay gyárban készültek.

A Mecsek-oldali villát 1952-ben államosították és ún. társbérletekre osztották. A Pécsi Akadémiai Bizottság 1969-ben vette birtokba az épületet és gondoskodik az épület állagmegóvásáról, védi értékeit.

Az előadás külön érdekessége volt, hogy Pelle Dániel felkereste Nádor Andrást, aki a család leszármazottjaként megosztotta vele azt, amit a Vasváry családról, a ma székházként funkcionáló épületről és annak építészeti különlegességeiről tudni érdemes.

Nádor András elkötelezett híve Pécs szépségének, Pelle Dániel előadásából is érezhető volt, hogy ez egyfajta családi örökség. A város iránt érzett szeretet – reméljük – az ilyen előadások révén újabb generációkat nyer meg magának.


 

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni