close
CímlapKultúraA család fekete báránya

A család fekete báránya

2018. május 22.

Hajlandó valaki feltenni azt a kérdést, ami itt következne?

Azt, hogy van-e Isten?

Azt!

Azt nem!

Már a terembe lépés előtt elkezdődik a darab, mikor a jeggyel együtt egy ismertetőt is kézhez kap a néző. Ebben egy történeti áttekintés olvasható, az iskoladrámák fejlődéséről, céljáról, szerkesztési elvéről, szereplőiről. Fontos hangsúlyt kap a szövegben, és később a darab során is, hogy az ilyen iskoladrámák feladata nem a szórakoztatás, hanem sokkal inkább a tanítás.

A színpadkép egyszerű, elnyújtott körbe rendezett székek, köztük négy nagyobb farönk, az első sorban elszórva ülnek a szereplők, a színpad egyik végében egy asztal, rajta kellékek, mögötte a zenészek ülnek, a másik végében, egy kifeszített vászon, melyre a darab megszabott pontjain, idézeteket vetítenek.

Az előadás kezdetekor Szabó Márk József és Tál Achilles, a színészzenekar tagjai mesélik el a Tékozló fiú történetét, ezzel alapot adva a továbbiaknak. A darab egészét tekintve, két párhuzamos játékot láthatunk, egymásba ollózva. Az egyik ív a tékozló fiú történetét játssza el, míg a másik, a kvázi civilben jelenlévő játszók gondolatait, véleményét mutatja be.

Erre példa, mikor a darab elején elkezdődik egy beszélgetés a játszók között, bűnről, bűntudatról, hitről, vallásról. Nagyon sok jó, érdekes és fontos mondat hangzik el, ebben a dinamikus, jó humorral kezelt jelenetben.

Lenyűgöző az az összhang, és precizitás, amivel a csapat dolgozik. Lényegében csak egy dolgot hiányoltam ennél a résznél, mégpedig azt, hogy mi is, a nézők is teret kapjanak a diskurzusban,

hiszen azzal, hogy az előadók köztünk ülnek, azt a játékszabályt vezeti be az előadás, hogy mi is részesei, játszói vagyunk a darabnak.

Azzal talán nem árulok el nagy titkot, hogy a darab megjeleníti a tékozló fiú történetét. Rendkívül izgalmas, impresszív játékot láthatunk minden egyes szereplőtől, ám, ha kiemelhetek egyet, akkor a legerősebb jelenet kétség kívül, a címszereplő Popa Máté, és a JESZ legújabb tagja, Háber Krisztián között zajlik. Letaglózó, igazi színházi pillanatok ezek, olyanok, amik láttán elgondolkozik az ember, hogy igenis, érdemes színházat csinálni! Zseniális a zenéje is, Gácsik Dénes Frigyes, JESZ-tag írta.

Úgy gondolom, hogy a jó színháznak nem az a feladata, hogy választ adjon az élet kérdéseire, hanem az, hogy feltegye őket.

Sajnos a darab vége felé egyre több lett bennem a kérdőjel. Többek között akkor, amikor Somogyi Bianka ismét összefoglalta a bibliai történet stációit, bár a hármasság jegyében zajlik, nekem mégis túlságosan szájba rágásként hat. Ugyanígy a farönkök, melyek az egész előadás alatt kihasználatlanul álltak, s csak a végén kaptak funkciót. Illetve az, ahogy Jóna Lilla, szinte a darab legvégén felolvas egy tanulmányt Rembrandt A tékozló fiú hazatérése című festményéről, számomra kilóg a darab egészéből, habár a témát tekintve, valóban ide illik, valahogy mégsem simul bele az előadás ívébe.

Összességében egy nagyon izgalmas, tanulságos, és, ami a legfontosabb, gondolatébresztő darabot láthatunk, a Janus Egyetemi Színház tagjainak tolmácsolásában.

Tékozló fiú

Rendező: Tóth András Ernő

Játszók:

Benkó Luca

Háber Krisztián

Inhof László

Jóna Lilla

Kopa Marcell

Major Ágnes

Mekis Flóra

Mészáros Dávid

Pásztó Renáta

Popa Máté

Somogyi Bianka

Szabó Márk József

Tál Achilles

Hetesi Júlia

Hetesi Júlia

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni