close
CímlapKultúraEgyetemi almanach II.

Egyetemi almanach II.

2017. december 07.

December 5-én a PTE Rektori Hivatal szenátusi termében mutatták be az egyetemi almanach második kötetét. Az egybegyűlteket Bódis József rektor üdvözölte, aki utalt arra, hogy számára fontos volt 650 éves jubileumot ünnepségeken túl olyan tartalmakkal is megtölteni, mely a 2017-es évnél is tovább mutat. „Az almanach, melynek második kötete az 1951 és 1999 között a Pécsi Tudományegyetem jogelőd intézményeiben oktatók rövid életrajzát tartalmazza. Olyan dokumentumgyűjtemény ez, mely a jövőnek szól.” – hangsúlyozta Bódis József rektor, majd hozzátette:

„Meggyőződésem hogy a jogfolytonossággal az elkövetkezendő néhány 100 évben nem lesz problémája a Pécsi Tudományegyetemnek.

Ez a dokumentum is a jövőnek szól.”

„Kis túlzással „keretbe foglalja” jubileum rendezvénysorozatot az egyetemi almanach, hiszen az első kötetet akkor mutatták be, amikor az ünnepsorozat elkezdődött, a másodikat pedig 2017 végén.” – jegyezte meg Lengvári István főlevéltáros. A kötet szerkesztőbizottságának tagjai - többek között Kajtár, Schneider, Borhidi professzorok - határozták meg, kik szerepeljenek a kötetben, s javaslatokat tettek magára a kötet megvalósítására is.

Egy ilyen almanachot szerkeszteni, megírni nem egyszerű: voltak olyan oktatók, akiknek nehezen lehetett követni a pályáját, s ezért egy-két helyen szerepelnek kérdőjelek is a kötetben, de

minden adat könyvészeti/levéltári adatokon alapul.

A cél elsősorban az volt, hogy a korszakban a PTE jogelődjeinek kötelékében dolgozó, vagyis főállású tudományos fokozatot szerzett oktatókat/kutatókat bemutassák be. E logika alapján a kötetből kimaradt például az, aki már nem a pécsi egyetem égisze alatt szerezte meg tudományos fokozatát.

Az almanach második kötetében 457 személy karrierjének részletei olvashatók, ám az egyes fejezetek végén az adott szervezeti egység további oktatóinak neveit is felsorolták. Ahogy arra Polyák Petra felhívta a figyelmet: a könyv végén függelékben organogramokban foglalták össze az egységek pontos szervezeti felépítését.

A nyomtatott kötet mellett egy elektronikus, kereshető adatbázist is nyilvánosságra hoztak, mely a http://almanach.pte.hu webcímen érhető el.

Ezt Acél Róbert, a keresési lehetőségeket pedig Takács Ákos mutatta be.

Aki pontatlanságot fedez fel vagy további adatokat tud szolgálni, esetleg fényképet tudna adni az egyik oktatóról, az almanach@pte.hu címre írhat.

A Pécsi Egyetemi Almanach harmadik kötetébe fog a legtöbb oktató bekerülni, ennek tartalmán még dolgoznak.

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni