close
CímlapKultúraÉjszaka a múzeumban

Éjszaka a múzeumban

2017. június 26.

Nem csak egy közönséges szombat este zajlott tegnapelőtt a pécsi utcákon, idén ugyanis 15. alkalommal rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját, melyen természetesen kulturális kincsekben bővelkedő városunk is részt vett. Minden évben hatalmas sikernek örvend a rendezvény, a látogatószámok rekordokat döntögetnek. Pécsett 15 helyszín várta a látogatókat szombat éjjel – ebből 10 a Janus Pannonius Múzeumhoz tartozik.

A rendezvény a „Kincsek a Nílus partjáról” című időszakos, egyiptomi tematikájú kiállítást helyezte fókuszba, hiszen ez csak hét hónapig látogatható Pécsen, októberben visszaköltözik a Szépművészeti Múzeumba. Ezután jelentős ideig nemigen lesz alkalmunk vidéki helyszínen találkozni a felbecsülhetetlen értékű gyűjteménnyel, melynek legrégebbi darabja egy 3700 éves királyfej. Érdemes tehát szemügyre venni akkor is, ha a Múzeumok Éjszakájáról már lemaradtunk.

 

A kiállítást az ókori egyiptomi felfogás szerint tematikusan három részre bontották a szervezők, az emberek és az istenek világához kapcsolódó darabok a Csontváry Múzeumban találhatóak, míg a halottak világa a Múzeum Galériában tárul elénk, ahol egyebek között egy 2300 éves fiatal nő múmiájával is „találkozhatunk”, akit Hortesznakht-nak hívtak. Az igazat megvallva többször is átgondoltam, hogy vajon milyen hatással lesz rám egy bebalzsamozott test látványa, főleg az éjszaka közepén, de egy percig sem volt kérdés, hogy megnézzem. Jól döntöttem, a múmia inkább érdekfeszítő, mint ijesztő.

Az éjszakában a Csontváry-festmények is szó szerint új megvilágításba helyeződtek, egészen új perspektívából csodálhattuk meg őket, lélegzetelállító látványban volt részünk.

Mindemellett már késő délutántól fogva mindenhol színes programokkal várták a vendégeket, a Csontváry Múzeum udvarán például törzsi hastánc, a Vasarely Múzeumban fényfestés, a Káptalan utcában római ékszerek készítése volt terítéken.

 

A kultúrakedvelőknek jövőre szintén megéri majd részt venni a programsorozaton, a rendezők hasonlóan sokszínű ötletekkel készülnek a 2018-as évre is.

UnivPécs

UnivPécs

Hazenauer Edit Dóra

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni