close
CímlapKultúraJESZ, JESZ, JESZ!

JESZ, JESZ, JESZ!

2017. február 10.

20 éves jubileumát ünnepli a Janus Egyetemi Színház. A Mizantróp felkerült egy színházi szakmai folyóiratnak a tavalyi év legfontosabb előadásait felsoroló listájára. Bemutatók jönnek, bemutatók mennek… Zajlik az élet a JESZ-ben.

A 7 óra 7.hu beválasztotta a tavalyi év 40 legfontosabb előadása közé a Mizantrópot.

Tóth András Ernő: Egész Dél-Dunántúlról nem került be a listára más előadás! Sok gratulációt kaptunk a szakmából, befutott egy pesti meghívás is… Annak idején a Hamletet is azért tűztük színpadra, mert a társulat alkalmas volt rá. A Mizantróp is ilyen előadás, a személyesebb színjátszás irányába haladunk, Hollósi Orsi és Zakariás Máté mellé felsorakozott a társulat is. Szerencsére jó kritikusok nézték, jó időben, s jó formát is futott az előadás – ez is kell a sikerhez, elismerem. Ha minden összejön, kiemelkedő minőségű színészetet tud produkálni a társulat. A közönség is szereti, mindig teltházzal megy és fogjuk is még játszani.

Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjat kapott a JESZ. Milyen díj ez?

Évente három ilyen díjat adnak át, komoly díj. A Magyar Kultúra Napján adják át, a Vigadóban volt a díjátadó ünnepség, Hoppál Péter kulturális államtitkár adta át. Három nappal a díjátadó előtt tudtuk meg, hogy mi is a kitüntetettek között leszünk. Ez a 20 éves jubileumunk megkoronázása. Már megjelent a színház 20 éves történetéről írott kötet, még látható a fotókiállításunk, túl vagyunk már egy bemutatón, készülünk a következőre, túl vagyunk egy fesztiválon, s most derült ki, hogy májusban mehetünk Litvániába a Vilniusi Báthory István Egyetemre a Kőműves Kelemennel…

Mikor lesz a Kolhaas Mihály bemutatója?

Február 27-én. Zakariás Máté rendezi a darabot, Kautczky Máté dramaturgszakos főiskolással közösen készítik az előadás szövegét. A jubileumi évünk lezárása és egyben a PTE 650 éves Jubileumához is kötődő bemutatóra is készülünk nyáron, Keresztesi József Janus Pannonius haláláról szóló, Medvevár című drámáját a Püspökkertbe fogjuk színpadra vinni.

A Csokonai Vitéz Mihály-díj két kategóriában adományozható állami kitüntetés, amelyet 2003 óta osztanak ki január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. A Csokonai-díjjal kitüntetett alkotó, együttes vagy közösség az adományozásról igazoló okiratot és érmet kap.

A Csokonai-díjat elnyert pécsi alkotók, közösségek:

Pécsi Vasutas Fúvósszenekar

Szélkiáltó együttes

Bartók Férfikar

Tillay Aurél

Bagossy László (senior)

Balogh Róbert

Balogh Róbert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni