close
CímlapKultúraKíváncsi vagy?

Kíváncsi vagy?

2018. február 23.

A TED és a TEDx olyan gondolatok átadásának teremt hátteret, amelyeket érdemes terjeszteni. A harminc éve Kaliforniából indult nonprofit kezdeményezés mára világméretűvé nőtte ki magát, szinte mozgalommá vált. 2018. február 15-én - teltház mellett - Pécs is felkerült a TEDx helyszínek listájára.

Ami összefogja az előadásokat egy előre meghatározott, közös témán kívül, az a belső motiváció, hiszen minden előadó a szakterületének legizgalmasabb szegletét, a szíve csücskét próbálja átadni a közönségnek. Jelen esetben még egy kapocs felfedezhető: ez a Pécsi Tudományegyetem, mivel mind a szervezők, mind az előadók valamilyen módon kapcsolódnak a PTE-hez.

TEDxPécs

Az első pécsi, független szervezésű TEDx konferencia csapata: Nagy Gábor, Balogh Virgínia, Czigler Enikő, Bóbics Bea és Horváth Viktória igazán kitettek magukért, olyan előadókat hívtak meg, akik kétségtelenül izgalmas, informatív és ugyanakkor szórakoztató előadásokkal teli estét nyújtottak. A mottó, a mozgatórugó az élethosszig tartó kíváncsiság volt, az előadások első felében a felfedezésre, majd a jövőre helyezett fókuszponttal.

Szentpéteri L József; fotó: TEDxPécs

Az első előadó Szentpéteri L. József volt (PTE TTK, SzKK), biológus, fotós, kommunikációs szakember, aki a közvetlen környezetünkben elérhető csodás élményekre hívta fel a figyelmet, amely által az ökológiai lábnyomunk is csökkenthető:

„Utazzunk kevesebbet, becsüljük meg, fedezzük fel a környezetünket”.

Ezt követően Héjj Andreas (PTE KPVK) evolúciós pszichológus a szépség, a vonzalom és a szerelem kialakulásának feltételeit járta körbe az előadásában, melybe némi humort is csempészett:

„A homokóra alkat nem összetévesztendő a homokzsákkal, … ahogy a mosódeszka has sem összetévesztendő a mosómedve-hassal.”

Weintraut Rita (PTE ÁOK) kutató pszichológus az itt és a most fontosságáról beszélt, „bárcsak” nélkül. A tudatos jelenlét rengeteg pozitív hatásáról is hallhattunk, amelyet rögtön az előadás közben ki is próbálhattunk egy mindfulness gyakorlat formájában. MR felvételeken is megnézhettük a kimutatható pozitív változást az ember agyában.

Weintraut Rita; fotó: TEDxPécs

A második szekció fókusza a jövőre irányult. Balásy Szabolcs a zene iránti befogadóképességről beszélt, valamint a közösségi éneklés stresszoldó hatásaira is felhívta a figyelmet. Törőcsik Mária, a PTE KTK egyetemi oktatója lebilincselő előadásában a megokosodott fogyasztóról hallhattunk. Többek között arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a „megokosodási” jelek, úgymint a tolerancia, a tudatos vásárlás felismerhetőek-e már, vagy inkább az önimádat és a törzsiség felé tolódik-e majd el a trend a jövőben. Szintén a KTK egyetemi tanára Vörös József, aki a termelőipar kulcsszerepét emelte ki társadalmi-gazdasági valamint egyénre vetített boldogulásunk tekintetében is: „termelés nélkül nincs innováció”. A gondolatébresztő előadások sorát a XXI. századi túlélési stratégiák témájával Alpek B. Levente (PTE TTK) zárta, aki olyan érdekfeszítő kérdéseket vetett fel, mint hogy milyen természetű lesz a jövő intelligenciája? Véleménye szerint szükséges volna visszatalálnunk emberi mivoltunkhoz, így adva intelligens válaszokat a felmerülő kérdésekre. Az biztosra vehető, hogy a közönség egy tartalmas estét kapott, az előadók segítségével sokféle megközelítésből körüljárhatták a felfedezés, a jövő és a kíváncsiság témakörét.

Törőcsik Mária; fotó: TEDxPécs

 

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni