close
CímlapKultúraKomolyzenét a gimiseknek!

Komolyzenét a gimiseknek!

2017. április 25.

Szólalhatnánk fel, hiszen a tendencia szerint a fiatalok és a komoly zene nem pendülnek egy húron.   A  Filharmónia Magyarország és az EGT Alapok együttműködésével létrejött Korunk Zenéje- Zene lábainknak!” oktatási modul- kísérlet a köznevelésben tanulók számára hozza közelebb a komoly zenét a kortárs tánc és zene eszközeivel. A projektről sajtótájékoztatót április 25-én tartottak a Kodály Központban.  

Vajon mi az oka annak, hogy a komolyzene nem áll közel a fiatalokhoz? Pécsett heti rendszerességgel lehet ellátogatni komolyzenei koncertekre, tehát a műfaj elérhető, mégis alacsony számban képviselteti magát a rendezvényeken az említett korosztály. Talán az is lehet ok, hogy nem ismerik igazán a műfajt? Ennek tükrében a következő kérdés pedig az: hogyan szerettethetjük meg a komolyzene műfaját a tizenévesekkel?

E gondolatmenet alapján indultak el a „Korunk Zenéje- Zene lábainknak!” projekt kidolgozói is. Di Blasio Barbara, a PTE egyetemi docense dolgozta ki a projekt módszertanát. Hangsúlyozta a művészeti tevékenységek nevelő és ízlésformáló hatását, a kísérlet kortárs összművészeti jellegét is. A sajtótájékoztatón említette, hogy a „kortárs” szó értelmezésével kapcsolatban is különböző definíciókat fogalmaztak meg a művészeti szakértőkkel a közös munka során. Zenekritikus, zeneszerző és táncművész is részt vett a projektfolyamatban, így igazán színes és inspiráló közegben jöhetett lére az az óraterv, melyet a gyakorlatban is kipróbáltak már. Egy kurzus keretein belül kapott lehetőséget húsz fiatal a projektben való részvételre, főként színészek, énekesek, táncosok és pedagógiát hallghatók. A háromnapos workshop-nak a Leőwey Klára Gimnázium adott otthont. Az iskola igazgatója, Zalai Szabolcs a hasonló programok fontosságát hangsúlyozta, örömmel vett részt a projektben, saját tanítási módszereit is hasonló meder felé tereli. A „Korunk Zenéje - Zene lábainknak!” projektet egy kiadvány létrehozásával zárták, ahol a már említett módszertan, tapasztalatok és óraterv is helyet kapott. Ennek segítségével minden érdeklődő bepillantást nyerhet a kulisszák mögé.

Kékesi Alexandra

Kékesi Alexandra

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni