close
CímlapKultúra„Más matéria”

„Más matéria”

2018. október 26.1805Megtekintés

A pécsi Műintézet Egyesület, melynek legtöbb tagja a PTE MK volt/jelenlegi hallgatója egy közösségi nyomdaműhelyt működtet a Király utca 48. szám alatt. Első, október 25-én, a helyszínen nyílt kiállításuk anyaga a RENDET! című mappát mutatja be, valamint az egyesületi tagok eddigi munkáiból szemezget.

Pici irónia és nagy büszkeség jellemezte Pinczehelyi Sándor megnyitó beszédét, amit az érdeklődő tömeg a csöpp teremben lévő

vágógépek, szerszámok és más, később bemutatott fémszagú fekete masinák közé ékelődve

hallgatott végig. „Ezek a régebbi nyomdatechnikai eljárások hamarosan reneszánszukat élik majd” – jósolta Pinczehelyi. A nyomdát magát egyéként ötletesen Drukkernek keresztelte el a közösség.

A falakon üveg mögé rejtve figyelt egy papírból kidomborodó szitakötő, az egymásra nyomott színes felületek közül többen látszott, hogy érdeskésebb felületűek, a ma megszokottól eltérően csillognak. A bejárat fölött egy sokszor egymás után nyomtatott ikon-szerű plakát sorozata függött. Az adhoc berendezett büféasztal felett a Rendet! című kiadvány lapjai lógtak, mely a tagok eddigi munkáit mutatja be.

A nyomdagépek az ún. magasnyomásra alkalmasak – ezt használták az ofszet és a lézernyomtatás előtt, vagyis a 60-as, ’70-es évekig ezzel készültek a könyvek. „A lézer, az ofszett és a magasnyomás között annyi a különbség, hogy itt fizikailag is érezni lehet a nyomást, vagyis a betűk bemélyednek.

Érezni lehet, hogy ez más matéria.”

– mondta el lapunknak Böhm Gergely, a PTE MK DLA-hallgatója, egyben a tervezőgrafika szak tanársegédje, az egyesület vezetője.

Ezeket a régi nyomdagépeket egy ember is tudja használni, így főleg kísérleti dolgokra használják, különböző technikákat vegyítenek. „Éppen emiatt érdekes terep ez mind a képzőművészek, mind a tervezőgrafikusok számára.” – jegyezte meg Böhm Gergely.

A kiállítók:

Biacsics Renáta Gergely BöhmCsenge Csató Anett Csibi Ágnes Gyömrei Imi Harangozó Gábor Horváth Gergő Horváth Imreh ShándorMátyás Jankó Katinka Juhász Bence Knyihar Peter Lowas Csaba Galuska Bence István Ódor Zsófia Papp Sallay Dániel Árpád SzigetiErika Szurcsik Jutak Vörös Balázs Varga

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni