close
CímlapKultúraNem csak falak: a PTE épületeinek történelme

Nem csak falak: a PTE épületeinek történelme

2017. október 20.

A téma a PTE épületeiről készült egykori és mai fotók párhuzamos bemutatása. A kötet a sokatmondó Egykor és ma – a pécsi egyetem épületei címet viseli.

Az Egyetemi Levéltár műhelyében készült kötet archív fotók, képeslapok és mai fotók segítségével mutatja be az egyetem és jogelődeinek talán legfontosabb infrastrukturális hátterét: az épületeit. A kétnyelvű (angol és magyar) kiadvány nem csak a szűkebb szakmának szól, hanem időutazásra hívja az egyetem régi és mai polgárait, illetve a város lakóit. A kötet és a kiállítás anyagát összeállították és friss fotókat Lengvári István, a Levéltár igazgatója és Ruprech Judit, a szervezet volt munkatársa, fényképész készítették.

„Tíz-tizenöt év múlva, ha rátekintünk a PTE épületeire, ismét egészen más képet mutatnak majd, hiszen a Modern Városok Program keretében új épületek is létrejönnek.

Erre mintegy 30–40 milliárd Forint körüli összeg áll majd rendelkezésünkre” – mondta el Berke Gyula, majd hozzátette, hogy az, hogy sok a telephely, általában sokat kárhoztatott tény a PTE-vel kapcsolatban, ám e kiállítás anyaga jóval szegényesebb lenne a város különböző pontjain létesült egyetemi épületek nélkül. Azt is bevallotta, hogy az egyetemalapítási jubileum keretében rendezett összes sokszínű program közül azok álltak a legközelebb a szívéhez, melyek valamilyen formában a pécsi egyetem történetét dolgozzák fel.

„Sokat javult az egyetemtörténettel foglalkozó kutatásaink láthatósága, minősége is – hangsúlyozta Berke Gyula rektorhelyettes.

A szakmai megnyitót Pilkhoffer Mónika tartotta, aki az egyetem épülettörténetét foglalta össze. Ismertette, hogy amikor a Pozsonyból Budapestre menekült Erzsébet Tudományegyetem vidéki várost keresett működéséhez, a sok ingatlan és kórház léte is jó indok volt arra, hogy Pécset válasszák. Végül 9 nagyobb és több kisebb épületbe költöztek, s ezek között volt a Rákóczi úti épülettömb is. A történész a 21. századig ismertette a nagyobb beruházásokat, melyekkel a PTE klinikákkal, sportlétesítményekkel, campusokkal bővült.

„Az akkori fényképészek magas szakmai tudása jól látszik az archív képeken, bár akkoriban jóval kevesebben is voltak, akik fotózással foglalkoztak.

Az eredeti tervünk az volt, hogy pontosan ugyanabból a szögből fotózom majd meg az épületeket, mint amilyenből az eredeti képek készültek, de hamar kiderült, hogy ez nem lesz minden esetben lehetséges: az azóta történt változások, vagy akár csak egy nagyobbra nőtt fa miatt nem ugyanaz a látvány.” – nyilatkozta Ruprech Judit.

A képanyag nem fedi az összes PTE-hez köthető épületet, hiszen nem minden létesítményről áll rendelkezésre archív fotó, nem is minden eleme került a kötetbe, s nem is mind látható a tárlaton: a folytatás – remélhetőleg érdekes történelmi tényekkel kiegészítve – a Levéltár blogján olvasható majd (http://leveltar.pte.hu/leveltarblog). A kötet nem kerül könyvárusi forgalomba, a tárlat december 8-ig látható.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni