close
CímlapKultúraSelyemhúrok bűvkörében

Selyemhúrok bűvkörében

2019. március 28.

A PTE Nemzetközi Tavasz Korea Napján volt alkalmam először élőben hallani kajagum-koncertet, amelyet az elbűvölő PARK Minji szólaltatott meg, a hagyományos koreai hangszer mestere. Kérdéseimre is nagy örömmel válaszolt, melyekből elhivatottsága is kiderül.

Park Minji kajagum művész a Korea Napon; fotó: Hubay József

A Korea Napon egy igazán különleges és számunkra ritkán hallható hangszeren, a kajagum-ön adott koncertet PARK Minji. Ez a hangszer

Korea legismertebb tradicionális hangszere, mely 12 selyemhúrból, valamint egy üreges, koreai császárfából készült testből áll.

A művész a húrokat lefogva, valamint tépkedve szólaltatja meg hangszerét, így eredményezve egy egyedülálló, különleges, egyben természetes hangzást.

Az előadó mesterdiplomáját a Koreai Nemzeti Művészeti Egyetemen szerezte, a berlini Koreai Kulturális Központban is oktatott. Európa-szerte ad koncerteket, többek között részt vett a zeneszerzőről, Isang Yun-ról elnevezett emlékház megnyitó eseményén Berlinben, valamint a Fiatal Koreai Művészek Koncertjén Hamburgban. Márciusi pécsi előadásán a kajagum különleges hangzásvilágát mutatja meg a közönségnek, a tradicionális és modern művekből álló repertoárján keresztül.

Hallgatok egy kis kajagum-zenét »

Hogyan ejtjük ennek a hangszernek a nevét?

Kájágüm.

Mikor határozott úgy, hogy megtanul játszani ezen a hangszeren?

A magyarországi zeneovikhoz hasonlóan Koreában is vannak már óvódás korban zenés foglalkozások, egy ilyen alkalommal ismerkedtem meg a tradicionális koreai hangszerekkel, köztük a kajagum-mel. Majd hatévesen, a szüleim bíztatására kezdtem el leckéket venni. Később kezdett komolyabban érdekelni, így egy olyan középiskolában folytattam a tanulmányaimat, ahol a hagyományos koreai hangszereket oktatják. Nagyon örültem, hogy felvettek ide. Ennek elvégzése óta ezen a pályán vagyok.

Park Minji kajagum művész a Korea Napon; fotó: Hubay József

Nehéz kajagum-ön játszani?

Kezdő szinten nem annyira bonyolult, később, ahogy az ember tanulja az egyre bonyolultabb darabokat, természetesen egyre nehezebb.

Azt olvastam, hogy ez egy nagyon népszerű hangszer, ez valóban így van?

Igen, azok közül, akik hagyományos hangszerek iránt érdeklődnek, gyakran választják a kajagum-öt. Vannak olyan általános iskolák, ahol a felső tagozatban az órarendbe beépítve tanulnak a diákok ezen a hangszeren zenélni. Természetesen nem minden általános iskolában van ez így, de megfigyelhető egy ilyen trend.

Más tradicionális koreai hangszeren is játszik?

Nálunk úgy van, hogy a kajagum képzés nem önálló képzés, hanem aki a hagyományos hangszerek mestere lesz, az az összes hangszert tanulja. A felsőbb éveken persze szakosodunk, de a legtöbb hangszert meg kell tudnunk szólaltatni. Ez körülbelül olyan tíz hangszert jelent, ezek közül egy embernek kettő-hárommal kell komolyabban foglalkozni. Tanuljuk alapszinten az összes hangszert, majd kamarazenében játszunk. Én leggyakrabban komungo-n, vagy tegum-ön játszottam a kajagum mellett. A komungo tekinthető a vezető koreai hangszernek a húrosok között, mivel három oktávot átfogó skálán lehet rajta játszani. Általában bambuszpengetővel szólaltatják meg. A másik kedvelt hangszerem a tegum, amely egy bambuszból készült harántfuvola, mely meglehetősen hasonlít az európai fuvolára. Különlegessége, hogy található benne egy membrán, ami jellegzetes hangszínt kölcsönöz megszólaltatásakor. A koreai hagyományos zene egyik legelterjedtebb hangszere, alkalmas a dallamvezetésre, de zenekari kíséretre is. Ezen kívül van egy homokóra alakú dob, amely minden kamarazenében benne van, a csanggu.

Meghallgatom Park Minji kajagum-játékát »

Hanbokot visel, amikor játszik?

Igen, általában. Különösen, ha külföldre megyek, szinte elvárás, hogy legyek hagyományos ruhában. Szeretek is hanbokot viselni.

Van jelentősége a hanbok színeinek?

Hagyományosan volt, de manapság ezek ma már nincsenek benne annyira a köztudatban. Ezért én olyan színűt szoktam felvenni, amit úgy gondolok, hogy jól áll nekem.

Modern műveket is játszik kajagum-ön?

Természetesen! Németországban például egy modern formációban játszom, de máshol is szokás, hogy olyan együtteseket alakítanak, ahol a nyugati hangszerek és a keleti hangszerek és művek egyaránt helyet kapnak. Berlinben van egy zenekar, ahol koreai, japán és egyéb nemzetek német zenészekkel társulva modern zenét játszanak.

Park Minji kajagum művész a Korea Napon; fotó: Hubay József

Manapság is írnak zenét kifejezetten kajagum-re?

Igen, sőt, a zenészek maguk is gyakran komponálnak dalokat. Zenészek, és zeneszerzők egyben. Hwang Byungki, Korea egyik legkiemelkedőbb kajagum művésze előadóművész és zeneszerző is volt. Tőle is játszottam két darabot is.

Ön írt már zeneművet?

Még sajnos nem. Sokszor próbálkoztam már vele, de még nem hoztam össze egy teljes darabot. Nem könnyű. Gyakran előfordul, hogy hagyományos dalokat dolgoznak fel, teljesen új szerzemények ritkábban születnek. Kicsit hasonlóan a dzsessz zenéhez, improvizációs részek is vannak a művekben, ezért minden alkalommal kicsit máshogy szól a dal.

Park Minji kajagum művész a Korea Napon; fotó: Hubay József

Van kedvenc darabja, amit szeret játszani?

A hagyományos darabokat jobban szeretem. A ma játszott dalok között is van olyan, ami egy népdal feldolgozása.

Járt már valaha Magyarországon?

Igen, de csak Budapesten. Tavaly karácsonykor jártam a fővárosban turistaként, Budapest gyönyörű város!

És hogy tetszik Önnek Pécs?

Még nem volt időm körülnézni, mert elég feszes a program, de magával ragadónak érzem, van egy sajátos történelmi, kicsit régies hangulata a városnak.

Megosztana velünk valamit a koreai népről, vagy a koreai kultúráról, amit esetleg nem sokan tudnak külföldön?

Talán kevesen tudják, hogy a koreaiak nagyon szenvedélyesek, érzelmeiket mélyen megélik.

Szerintem az, hogy a koreai popkultúrának ilyen lehengerlő stílusa van, az is ennek köszönhető.

Sokat utazik?

Igen, a tavalyi évben különösen sok külföldi koncertet adtam. Ilyenkor persze honvágyam is van, főleg a megszokott szórakozási lehetőségek hiányoznak. De cserébe a munkámban kipróbálhatom magam, és új helyeket, új embereket ismerhetek meg, rengeteg pozitív élményre tettem szert. Tavaly Berlinben tanítottam, a Koreai Kulturális Központban, Budapesten is van egyébként kajagum oktatás.

Park Minji kajagum művész a Korea Napon; fotó: Hubay József

A PTE hallgatóinak és a pécsieknek üzenem, hogy engem mindig meghat, hogy a kultúránk iránt érdeklődnek, különösen jól esik, hogy a hagyományos kultúra is érdekli őket, kíváncsiak rá.

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni