close
CímlapMagazinI. Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivál

I. Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivál

A koncert, felolvasó színház, kiállítás, filmbemutató és más programok között a szeptember 10-i nyitónapon rögtön egy különlegességre hívnánk fel a figyelmet: Pécsi levelek 1944-ből című felolvasószínház a „zsidókérdés” megoldásának pécsi dokumentumait mutatja be. Az est alapjának levéltári gyűjtése Hábel János munkája, a szerkesztő Zábrádi Mariann. A Pécsi Zsidó Hitközség Díszteremében Pásztó Renáta és Molnár Tamás eladását hallhatjuk.

Az ország német megszállását követően (1944. március 19.) Horthy Miklós kormányzó kinevezte a zsidók kifosztását, gettósítását és deportálását elrendelő és megszervező Sztójay-kormányt. A hitközséget Pécsett is feloszlatták, a német és magyar hatóságok utasításainak végrehajtására Zsidó Központi Tanácsot alakítottak. A következő napokban több pécsi zsidót letartóztattak, majd internáltak. Szinte naponta születtek a zsidókat sújtó rendelkezések. Pécs polgármestere, dr. Esztergár Lajos, az apparátusával ezeket nem csak azonnal végrehajtatta, hanem több esetben kezdeményezőleg lépett fel a „nemzeti őrségváltás“ sikere érdekében. Eközben kérelemözön árasztotta el a város hatóságát, sokan igényeltek maguknak a zsidók ingó- és ingatlanvagyonából. Voltak, akik nem a „törvényes utat“ választották, hanem lezárt lakásokat és üzleteket feltörve juttattak maguknak a gettóba zárt, majd július 4-én deportált pécsi zsidók vagyonából. Az előadás az 1944-es esztendő pécsi dokumentumai révén villant fel emberi magatartásokat.

A záróesemény a talán a legismertebb és legegyszerűbb zsidó étel, a sólet köré szerveződik: a Kossuth téren szervezett Sólet-fesztiválon Fűszeres Eszter gasztrobloggerrel beszélget majd Stark András.

További részletek: https://www.facebook.com/pzshfesztival/?fref=ts

UnivPécs

UnivPécs