close
CímlapMagazinMEZÍTLÁBASSÁG

MEZÍTLÁBASSÁG

mezítláb, asszociáció, pubi
2017. szeptember 27.

A frissen vágott fűben sétálás. A deres pohárban gyöngyöző sör a téren. A napszemüveg lencséjén át látott világ. A könyéken lecsorgó görögdinnyelé. A strand kavicsos partja. Bukdácsolás. Forró beton.  A mezítláb sétálás az, aminek segítségével az utolsó nyári napig kapaszkodhatunk ebbe az imádott évszakba. Ehhez az életérzéshez számunkra a következők kapcsolódnak. Hazenauer Edit és Kékesi “Mandarin” Alexandra összefoglalóját olvashatjátok.

 

NYÁR

Szécsi Magda: Cigánymandala, Ködkígyósi hétköznapok című novella

A történet egy cigánytelpen játszódik, ahova egy budapesti, híres festőművész nő költözik le, hogy megtalálja identitását, önmagát. Megismerjük a telepi életet felesleges sallang és erőltetett érzékenyítés nélkül.

FRÖCCS

Van jobb, mint egy hideg nagyfröccs egy meleg nyári napon? Mandarin kedvence a Cserszegi fűszeres, én pedig általában az Irsai Olivér mellett teszem le a voksom. Pécsett sorra nyílnak az új bárok az utóbbi időben, és az a tendencia, hogy a legtöbb helyen a borok mellé már tapas tálak is kaphatók.

NAPFÉNY

“Fényben ülés és széltolás a széléig merészkedés
Napfelkelés, parton futás, elbotolás, hanyatt dőlés
Elaluvás, felébredés, kertben, ülés növénynövés
Hátradőlés, napnyugovás, fényben ülés, hunyorítás.”

(Kispál és a borz: De szeretnék)

LÁBLÓGATÁS

Akár társaságban, akár egyedül, mindenhogy érdemes kiülni az orfűi stégek egyikére, és cipő nélkül lógatni a lábunkat a hűvös vízbe. Ha stílusosak akarunk lenni, “pécsi tenger” mellett meghallgatjuk az én személyes kedvenc Punnany-dalomat, a Pécs Aktuál X-et. “Nyári idillhez is korhű...”

ZÖLDSÉG

Nem, nem a brokkolit  fogom ajánlani, hanem egy országot, ami nálam a “legpuhább” jelzőt nyerte el. Skóciában minden eszméletlenül zöld, puha a föld, a gyep és az embernek kedve támad mezítláb rohangálni egész nap. A nyirkosság miatt viszont ez nagyon nem jó ötlet, tapasztalatból mondom...

VIZES BLOKK

Nyaranta több helyen is párakapuk könnyítik meg a városban való sétálást, anélkül hogy a ruhánkat eláztatnák. A gyerekek emellett a Széchenyi téri két szökőkútba is előszeretettel mászkálnak be kabaréba illő jeleneteket produkálva a váratlan vízsugarak miatt.

SZABADSÁG

O.Z.O.R.A. “Welcome to Paradise”, áll a szinte égig érő kapun a felirat és ahogy belépsz te is a Paradicsomban érezheted magad. Az egy hetes fesztiválra tényleg a világ minden tájáról érkeznek az emberek, olykor egy héttel előbb és maradnak még egy plusz hetet. Számomra ez a szabadság fesztiválja!

HOMOK

Dél körül, és kora délutáni órákban már nem ajánlatos, de azokban a napszakokban, mikor a forró homok nem égeti az ember lábát, jó szórakozás egy kis strandröplabda. Ha nem jutunk le a Balcsira, a Pollack Strand is kiváló lehetőséget biztosít erre.

 

 

 

HAZENAUER Edit és KÉKESI "Mandarin" Alexandra