close
CímlapMagazinPécs Music Society

Pécs Music Society

Pécs a magyar Liverpool, hallhatta ezt már mindenki. Itt egy példa rá, hogy ebben az állításban van valami…Langer András, Ian O’Sullivan és Alan Abada , a PMS vezetői mesélnek a szervezetről.

A PMS a Pécs Music Society rövidítése, egy zenész és zene-kedvelő PTE-s hallgatókból álló társaság. A PMS-t 2010-ben alapította meg a régi Fortuna Café előtt egy asztalnál, két orvostan hallgató Arvin Lashgarara és Ian O’Sullivan. Jelenleg a fő szervezési feladatokért Ian O’Sullivan, Alan Abada és Langer András felel. Azóta is szoros a kötelék az egyetemmel. A hallgatók adják a PMS magját, és mi imádunk nekik és velük zenélni.

A PMS nem egy együttes és nem is csak egy egyedi esemény, inkább úgy lehetne leírni, mint szemléletformálás az élőzene és a pécsi zenészek népszerűsítéséért. Olyan egyszeri valamint visszatérő eseményeket rendezünk városszerte, ahol a helyi profi vagy akár zenészeknek fellépési lehetőséget biztosítunk, akik valószínűleg a PMS-es rendezvények nélkül csak otthon játszanának maguknak a négy fal között. Pécsen találhatunk klubokat, bárokat, színházakat, stb, de nem mindenkinek jelent szórakozást, ha beül egy bárba ahol a háttérben egy DJ játszik (vagy a YouTube), majd folytatja az éjszakát egy klubban ahol szintén egy DJ játszik (vagy egy YouTube DJ). Úgy éreztük lenne igény az élő-zenére. Az hangszeres zene egy élő, lélegző dolog, és mi meg akartuk mutatni, hogy Pécs éhezik az elő-zenére. Boldoggá tesz minket, amikor emberek, akik egyébként gardrób zenészek lennének, vagy orvosok, tanárok, fogorvosok, mérnökök, bolti eladók, feljönnek a színpadra és megmutatják mit tudnak, de ugyanezeken a PMS színpadon köszönthetünk nem ritkán olyan elismert zenészeket mint  Járai Márk (Halott Pénz), Misota Dániel (Zanzinger), Ertl Dani és Wéber Zsuzsi (Delusions of Grandeur), Magnus Maloy és természetesen Ian O’Sullivan (Mongooz and the Magnet) és még sokan mások.

A szervezet zászlóshajója az Open Mic. Két hetente tartjuk a Trafikban, ahol lehetőséget biztosítunk mindenkinek (Mindenkinek!) hogy feljöjjön a színpadra és előadjon. Az egyenlet nagyon egyszerű: ha játszol nekünk 2 számot, mi adunk egy ingyen sört. Bár főleg külföldi rendezvényként kezdődött mára legalább annyi magyar jön el a PMS Open Mic estekre mint ahány külföldi, és ennek nagyon örülünk.

További rendezvényeink közül csak a legfontosabbakat említve, mi szervezzük az idei Pécs City Karnevál nagyszínpadját „PMS: Rhythm against Racism” színpadot, a város legnagyobb Halloween buliját a „PMS Haulaween” partit, valamint rengeteg Orvosis rendezvényt színesítünk, mint az International Evening, az Egészségügyi Felsőoktatási Napok, a City Race és még sok más hasonló egyetemi rendezvényt.

És hogy Kik vehetnek részt az eseményeken?

Te! Akárki, Mindenki!

Ha szereted a zenét. Ha zenélsz. Ha nem akarsz otthon ülni és ugyanazokat a “sláger” dalokat hallgatni a rádióban. A rendezvényeinken az élő zene szinte minden stílust érint, ha épp DJ lép fel nálunk az se a szokványos dance számokat játsza. A célunk hogy egy új alternatívát teremtsünk, és szélesítsük, színesítsük a Pécsi rendezvények tárházát.

Az egyszeri rendezvényeinken mindig valami különlegessel készülünk, megesik hogy rendezvényeinket megszakítja egy spontán break tánc csoport, rezes-banda, vagy épp egy láncfűrészes halloween show. Nem vagyunk lusták minden eseményre valami újat kitalálni.

Amennyiben feltörekvő zenész vagy, programjaink remek lehetőséget nyújtanak hogy más zenészekkel találkozz, valamint, hogy olyan színpadokon zenélj amire másképp, (még!) nem befutott bandával nem lenne lehetőséged. Nyíltak és elfogadóak vagyunk minden zenei stílus és művészet iránt, és a legjobb, hogy a közönségünk is az.

Minden évben egyre nagyobb rendezvényeket szervezünk, egyre több résztvevővel. Az, hogy az emberek folyamatosan kérdezgetik, mikor less a következő eseményünk, és hogy visszajárnak ezekre a rendezvényekre, a legjobb visszajelzés amit kaphatunk.

Sosem tudhatod mi fog történni az Open Mic-on,

ki fog játszani, legtöbbször még mi se. És ez az ami varázslatossá teszi az egészet, és amiért még mindig imádjuk ennyi év után is.

Találkozunk a félév első Open Mic-ján, Szeptemben 13-án!

Fotó: Oliver Nivbrant

 

 

Kékesi Alexandra

Kékesi Alexandra