close
CímlapMagazin„Visz a mennybe, vagy Lisszabonba!”

„Visz a mennybe, vagy Lisszabonba!”

lisszabon, utazás, portugália
2017. augusztus 11.

Így szól a Konyha zenekar egyik dala, mi pedig tavaly a havercsajaimmal megnéztük mennyire mennyei érzés Lisszabon. Találkoztunk egyikünk kedves ismerősével,  Kovács Károllyal, aki a PTE-re járt és négy éve Lisszabonban él. A Budapeste nevű kis kocsmában futottunk össze vele, amit egy magyar csávó nyitott ott, a belvárosban. Karesz séfként dolgozik,és bár egyelőre nem, de mindenképpen tervezi, hogy hazaköltözik. Most mesél a portugáliai életéről.  

Kezdet

Anno nem Portugália volt az úticél, ki akartam magamat próbálni külföldön, megtanulni egy új nyelvet, kicsit tágítani a komfortzónámat. Sokkal inkább Németországba vagy Spanyolországba akartam menni, de úgy alakult, hogy kaptam egy lehetőséget egy önkéntes munkára Portugáliában. Annyira idillinek tűnt a város, hogy habozás nélkül igent mondtam rá. Lisszabon színes, zajos, szemetes, és van benne egy olyan sárm, amibe nagyon könnyű beleszeretni. Sok a múzeum, a hét minden napján vannak ingyenes koncertek, kiállítások. Minden egy kicsit drágább, mint Budapesten, de még így is az olcsóbb európai fővárosok közé tartozik. A turizmus virágzik az elmúlt pár évben, emiatt nagyon megugrott az airbnb apartmanok száma, ami ahhoz vezetett, hogy az albérletek sokat drágultak a belvárosban. Munka és fizetés szempontjából nyilván vannak sokkal jobb helyek Európában, de én úgy gondolom, hogy valamivel könnyebb boldogulni, mint Magyarországon. Az alacsonyabb fizetésekért kárpótol az óceán és a napsütés.

Helyi ételek

Furcsamód a legportugálabb étel a tőkehal, ami nem él a Portugália melletti vizekben, hanem Norvégia mellől importálják fagyasztva vagy sózva. Ezen kívül mindenféle grillezett halak és húsok a legtipikusabb dolgok egy étteremben, és persze megtaláltható mindenféle tengeri gyümölcs is.

Élmények, emberek

Minden színes, az emberek, az épületek, a kultúra. Mivel nagy gyarmatbirodalmuk volt, ezért egyrészt látszik a városon a régmúlt gazdagsága, másrészt a kultúrák keveredése, amit a kolóniákról származó bevándorlók hoztak magukkal. Az emberek sokkal nyitottabbak és kevésbé ítélkezőek a kisebbségekkel szemben. A gyarmatoknak köszönhetően van egy nagy fokú befogadó készség bennük a külföldiek felé. Kedvelem azt a mentalitást, hogy hiába nagy a stressz, valahogy mintha az emberek játékosabban állnának az élethez, és ezáltal jobban tudják élvezni a hétköznapokat.

Érvényesülés

Ez nagyon személyiség és gondolom országfüggő is, bár éveket csak Portugáliában töltöttem eddig. Az elején nagy kihívás megtanulni a nyelvet, kialakítani valamiféle szociális hálót és munkát találni. Ha ezeken sikerül túllendülni akkor már minden sokkal könnyebb. Itt ez viszonylag könnyen ment nekem, de egy skandináv országban ahol távoslágtartóbbak az emberek gondolom sokkal nehezebb dolgom lett volna.

Ami hiányzik

A szorosabb barátaim szoktak hiányozni, és az, hogy magyarul tudjak beszélni, bár mostanában ez elég sokszor megtörténik. A magyar ételek hiányoztak egy darabig, de most már sokkal jobban szeretem a portugál konyhát mint a hazait.

Helyajánlás

Szerintem a legjobb módja Lisszabon megismerésének a céltalan sétálgatás a belvárosban. Rengeteg hangulatos kis utca és kávézó van amit az útikönyvekben nem lehet megtalálni, de ezek adják meg az egész városnak a hangulatát. Emellett persze szép a vár, a Szent-Jeromos kolostor, Alfama, a Rua Augusta és minden főbb turista célpont is.

Portugália sava-borsa

Nagyon szép ország, minden régiónak megvan a saját jellemzője, és olyan természeti kincsei vannak amikre még a mai napig rá tudok csodálkozni. Ott van az óceán mindenütt, finomak és egészségesek az ételek, szeretem a portugál nyelvet, és, hogy otthon érezhetem magam, mert nem éreztetik velem, hogy idegen vagyok.

 

Kékesi Alexandra

Kékesi Alexandra