close
CímlapSportHallottál már a Lacrosse-ról?

Hallottál már a Lacrosse-ról?

2017. augusztus 23.

Miért döntöttél úgy, hogy Pécsett szeretnél tanulni?

A szomszédom tanult itt, egyszer volt alkalmam megnézni a várost, és gyönyörűnek találtam. Már az első Pécsett töltött napom óta szeretek itt lenni. Főleg a sok országból érkező hallgatók, valamint a magával ragadó életstílus azok, amik különlegessé teszi számomra a várost.

Szerinted egy külföldinek mit érdemes megnéznie Pécsett?

Én már viszonylag sokszor voltam már a Tettyei romoknál, Orfűn, és persze a belvárosban, ahol egyébként majdnem mindent szívesen ajánlanék, a Székesegyházat, az egész Király utcát. Az állatkertet is érdemes megnézni. Na igen, és az Est Cafét…

És Lipcsében?

Rengeteg mindent. A belvárost, és mindent ami Bachhal és a zenészekkel kapcsolatos. Ezen kívül a Szent Tamás templomot, és a Népek csatája-emlékművet, ahol annak idején legyőzték Napóleont. A kilátás szuper mind onnan, mind a City-Hochhausról, a felhőkarcolóról, ami úgy néz ki mint egy fog. Innen ered a beceneve is, a “Bölcsességfog”. Lipcse egy nagyon zöld város, nagyon sok parkja van. Szinte az összes kocsma egy utcában található, a Karlin (Karl-Liebknecht-Straße), de néhány techno- és electroclub is van ott. Az egész olyan mint egy kisebb Berlin, sok hipsterrel, fiatallal, és fiatal családdal találkozhatsz. Minden elérhető kerékpáron. A városnak van egy bizonyos Pécs-hangulata is - ha végigmész a Karlin, biztosan látsz néhány ismerőst. Rengeteg bolt és bár közül válogathatsz, szinte bármi elérhető itt. Különböző nyelveket hallasz és különböző nemzetiségű embereket látsz, akik Lipcsében tanulnak vagy élnek. Valami mindig történik, legyen szó illegális techno-partykról a parkban, vagy utcai zenészekről.

Milyen a nemzetközi atmoszféra a PTE-n?

A németek és az angolok általában együtt mozognak, de sokan csak a saját nemzetük tagjaival érintkeznek, vannak külön német, spanyol, iráni és magyar csoportok, de nekem személy szerint sok barátom volt különböző országokból, norvégok, magyarok, spanyolok vegyesen, és persze sok német fiatal. Sok lehetőséget látok abban, hogy az összes hallgatót összehozzák valamilyen módon, főképpen a különböző karokról.

Lacrosse-ozol. Hogy találtad meg a PTE lacrosse-csapatát?

Már Németországban is több évig lacrosse-oztam. A lipcsei szomszédom ismertetett meg engem és a testvéremet ezzel a sportággal. Ő volt az, aki megalapította a pécsi csapatot is, és mikor én ideköltöztem, ő már majdnem végzett a tanulmányaival. Emiatt kezdtem el én edzeni a csapatot. Régebben is játszottunk pár meccset együtt, így néhány embert már azelőtt ismertem, hogy Pécsre jöttem volna.

A lacrosse-ot egy hálós végű bottal játsszák, ezt hívják crosse-nak, és arra használják, hogy ezzel vigyék a labdát, illetve gólba dobják azt. A játék célja, hogy a kis sima gumilabdát minél többször az ellenfél kapujába juttassák. A védőfelszerelés elengedhetetlen, ugyanis a test-test elleni ütközés szerves részét képezi a sportnak.

Mit kell tudni az egyetem lacrosse-csapatáról?

Megpróbáltam egyetemi sportot csinálni a lacrosse-ból, és hivatalosan az ÁOK csapata is vagyunk a budapestiekkel és a magyar nemzeti válogatottal együttműködésben. A sportág még nagyon új Magyarországon, kevesen ismerik. Mivel alig beszélek magyarul (inkább csak konyhanyelven tudok, illetve orvosi szakszavakat ismerek), rá vagyok kényszerülve, hogy mindenki tudjon németül vagy angolul. Pécsett szinte senki sem lacrosse-ozott ezelőtt, ezért mindent meg kell tanítanom az alapoktól kezdve.

A kezdőfelszerelést kb. 10 játékos számára tudjuk biztosítani, ebben benne van egy sisak, kesztyűk, könyök- és mellvédők, plusz az ezekhez tartozó pántok. A lacrosse a leggyorsabb sport, amelyet két lábon játszanak. A háló, a bot, és a felszerelés többi része a jéghokiban és a kézilabdában használtakhoz hasonlít. A játékosok ütköznek, mint a rögbiben, de a botot úgy használják, mint a jéghokiban. A komoly sérülések ennek ellenére ritkák. Persze könnyedén szerezhetsz karsérüléseket, és a kék foltok is gyakoriak.

Vannak már terveid a jövőre nézve? Mi lesz az egyetem után?

Dolgozni fogok. Hogy hol, azt még nem tudom. Németországban, vagy máshol. Majd meglátjuk.

Hazenauer Edit

Hazenauer Edit

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni