close
CímlapSportRevans Velencén

Revans Velencén

2017. július 20.

Fesztivál-fronton az elmúlt napokban nagyjából minden az EFOTT-ról szólt, de a változatos színpadi programok mellett volt egy számunkra különösen szívet melengető sporteseménye is: egyértelművé vált, hogy jelenleg a miénk Magyarország legjobb egyetemi sárkányhajó csapata. A PTE múlt csütörtökön ugyanis magabiztosan nyerte meg a Dunai Regatta Velencei-tavon rendezett visszavágóját. Helyszíni beszámolónk.

 

A Pécsi Tudományegyetem sárkányhajósai tavasszal ezüstérmesek lettek a Dunai Regatta budapesti versenyén, ezzel először bizonyultak a legeredményesebb vidéki egyetemnek. Ez különösen annak tükrében volt figyelemre méltó, hogy a 18 hajós mezőnyben olyan komoly vizes-evezős kultúrával és múlttal rendelkező csapatok végeztek mögöttük, mint a korábbi győztes szegediek és győriek.

A Dunai Regatta és az EFOTT főszervezőinek együttműködése nyomán aztán idén első ízben rendezték az ország legnagyobb egyetemi sárkányhajó versenyének visszavágóját a Velencei-tavon, amelyre a tavaszi dobogósakat hívták meg. Az elképzelés – hogy nyári fesztivál-keretek között újraélhessük a Dunai Regatta katartikus hangulatát – remek volt, a gyakorlati kivitelezés azonban sajnos több szempontból is erősen problémásnak bizonyult.

Az előjelek alapján a csapat miatt nem aggódtunk, a sportolók tisztes helytállása borítékolható volt. Az érdeklődők, szurkolók szempontjából viszont érthetetlen, hogy a csütörtök délutáni sárkányhajós versenyt miért nem tüntették fel az EFOTT egyetlen print- vagy online programajánlójában sem. A helyszínre érkezve kora délutánig azt sem lehetett tudni, hogy konkrétan hol lesz a verseny. Az illetékesek aztán a lehető legszerencsétlenebb lehetőség mellett döntöttek:

a futamokra ugyanis nem a szabad strand előtti részen került sor, ahol a fesztiválozók sokasága nézhette volna kényelmesen az összecsapásokat, hanem az EFOTT területén kívüli kajak-kenu pályán.

Ide viszont nem vezetett normális út, csak árkon-bokron keresztül, több száz méteres kordont és kerítést megkerülve. Szomorú, de ennek eredményeként egy, a PTE Táncegyüttes és PTE Brass Band által felvezetett 50-60 fős pécsi szurkolói keménymagot leszámítva gyakorlatilag senki nem volt a verseny helyszínén.

Ez persze semmit nem vont le a PTE sárkányhajósainak sportteljesítményből. A csapatok egy 200 méteres sprint futamban és egy 1500 méteres maratoni távban álltak rajthoz, a kettő összesített időeredménye alapján alakult ki a végső sorrend.

A versenybíráknak nem kellett sokat matekozni, mert mindkét számot magabiztosan nyerték meg a pécsiek,

akik így maguk mögé utasították a Testnevelési Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem sárkányhajósait is.

A rendezvény sokkal visszafogottabb és családiasabb volt, mint a tavaszi Dunai Regatta, de a pécsi szurkolók ugyanolyan odaadással támogatták a csapatot és ünnepelték a győzelmet. Ezzel az aranyéremmel a PTE immár sokadszorra bizonyította, hogy az elmúlt években a hazai egyetemi sárkányhajós élet meghatározó szereplőjévé vált.
 

A győztes keret tagjai: Horváth Petra, Baranyai Hédi, Wiesner Vivyenn, Madura Rebeka, Hegyi Brigitta, Varga Renáta, Surányi Boglárka, Balogh Barbara, Sziveri Réka, Csiki Judit, Varga Tamás, Gard Richárd, Minkó Lajos, Fodor Árpád, Süveges Dániel, Szőllősi Szabolcs Debreceni Ferenc, Kis László, Jakab András, Vadkerti Tóth Viktor, Juhász Tamás, Kanizsai Valentin és Szigetközi Erik.

Fotó/videó: Baumgartner Péter / Kerekes Fotó

UTÓIRAT

Kedd este derült ki, hogy a sárkányhajó csapat egyik tagjának eltűnt minden értéke az EFOTT kempingjének területéről, beleértve a sátrát, a túrazsákját, a ruháit, és versenyen nyert aranyérmét is. Süveges Dániel Facebook-felhívását pár óra alatt több, mint 600-an osztották meg, szerda reggel még az egyik országos rádió műsorából is felhívták. Aki tud valamit az eltűnt tárgyakról, legyen kedves személyesen felvenni vele a kapcsolatot. Részletek IDE KATTINTVA.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni