close
CímlapSportSikeres sport- és mozgásszervi rehabilitációs kutatás és infrastruktúra fejlesztés a PTE-n

Sikeres sport- és mozgásszervi rehabilitációs kutatás és infrastruktúra fejlesztés a PTE-n

2020. október 30.

Az élsportolók és aktív életet élők ellátását, gyógyulását szolgáló eredményes mozgásszervi projekt a PTE-N és az SZTE-n

Lezárult a GINOP-2.3.3-15-2016-00031 számú Sporttal kapcsolatos mozgásszervi elváltozások prevenciója, klinikai kezelése és rehabilitációja, a parasport orvosklinikai aspektusai című K+F infrastruktúra fejlesztési projekt. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, a Pécsi Tudományegyetem vezetésével megvalósult projekt célja egy hiánypóttó, versenyképes tudáscentrum kialakítása a sport és az ehhez köthető egészséges életmód programokkal kapcsolatos ellátási és rehabilitációs prioritások tekintetében.

A pécsi Ortopédiai Klinika mellett tudományos együttműködési partnerként a szegedi Ortopédiai Klinika is biztosította szellemi háttérműhelyét, kutatási facilitásait. A projekt 508,06 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósult meg.

A projekt során olyan klinikai mozgásszervi részleg került kialakításra, mely a tudományos és a klinikai ellátás, nevezetesen a megelőzés, kóros elváltozások felismerése (diagnózis), azok kezelése és rehabilitációja, céljait maximálisan kiszolgálja. Mindezt támogatandó, immár jelentős eszközpark is rendelkezésre áll, és a megfelelő képzések során a humán erőforrás is rendelkezik azzal a tudásbázissal (know-how), amely a részleg működtetéséhez szükséges. A jelenlegi és jövőbeli kutatásokban komoly jelentőséggel bír, a pályázat keretében beszerzett EOS 2D/3D készülék, ugyanis a vizsgálatok egy része csontkor és kronológiai kor összehasonlítást végez gyermekkortól a fiatal felnőttkorig igen nagy páciensi körön, melynek a háttér radiológiai eredményét az EOS biztosítja nyaki gerinc felvételek által.

Több élvonalbeli sportegyesülettel (para- és normál sport) van folyamatos szakmai kapcsolata a projekt résztvevőinek mind az utánpótlás, mind a felnőtt korosztály tekintetében. Ezen keresztül folyamatos az érintettek vizsgálata.

Ez jelenti a sportolók teljesítmény- és mozgás elemzését, amely fontos a sérülésmentes időszakban, a maximális eredmény elérése érdekében, ugyanakkor, a megelőzésben is fontos szerepe van.

De legalább ilyen jelentőséggel bír a bármilyen okból kialakuló mozgásszervi funkcióvesztés (túlterhelés, sérülés) okának kiderítése.  A felismerést követően fontos annak kezelése konzervatív, vagy operatív módon azért, hogy a sportoló a normál életbe, illetve a korábbi intenzitású sport tevékenységbe vissza tudjon térni. Mindkét megoldás után a rehabilitáció megfelelő kivitelezése elengedhetetlen. A több száz műtéti eset és ezres nagyságrendű járó beteg kezelés során a vizsgálat során felállított eszközpark óriási segítséget jelent, mind a megelőzés, diagnosztika, ellátás és rehabilitáció során.

"Az új infrastruktúrán alapuló kutatási, szakmai tapasztalatainkat felhasználtuk a képzési tevékenységünkben is. Az eredményeink megjelennek az egyetemi graduális és postgraduális képzésben is, melyek az Ortopédia Klinikán, illetve a - helyileg a Klinikán elhelyezkedő, az ÁOK-hoz tartozó - Sportmedicina tanszék keretében zajlanak" - derül ki a projektet záró szakmai beszámolóból. A 2017-2020 közötti időszakon is túlmutató a projekt hasznosulása, hiszen a projekt időtartama alatt új nemzetközi együttműködések jöttek létre, illetve nőtt a tudományos publikációk száma.

Összességében leszögezhetjük, hogy a több éve zajló projekt eredményesnek bizonyul mind a klinikum, mind a kutatás területén. Az elért eredmények, tapasztalatok pedig hosszútávon szolgálják az érintett betegek korszerű ellátását, gyógyulását mind az élsportolók, mind az aktív életet élők között.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni