close
CímlapSportSport és lélek hallgatói szemszögből!

Sport és lélek hallgatói szemszögből!

2016. február 09.

A PESE, Pécsi Egyetemisták Sportért Egyesület magját főként tesi szakos hallgatók alkotják, de a pszichológiai, szociológiai és pedagógiai vonal sem áll távol tőlük. Ezt a sok mindent szeretnék egyesíteni olyan edzőket, élsportolókat nevelni, akik tisztában vannak nem csak az adott sport szabályával, de érzelmi hátterével is. Varga András és Beszkid Attila hallgatók meséltek terveiről.

Mit kell tudni a kezdeményezésről?

B. A. :Az egyesület fő magját a TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézet hallgatói adják. Fő célunk az, hogy az egyetemi sportéletet fellendítsük, ezen belül a résztvevők szakmai gyakorlatot kaphassanak, megtanulják hogyan kell szervezni egy sporteseményt, hogyan tudnak pénzt nyerni pályázati úton.  Különböző kurzusokat is indítunk a TTK-n belül , lesznek részben zárt kurzusok. Ezeket csak azok a hallgatók vehetik fel, akik több éves előképzettséggel rendelkeznek. Viszont  a street work out-ot, az akrobatikus rock and rollt bármelyik PTE-s hallgató szabadon felveheti, fejlesztheti tudását, képességeit.

Mikortól indultok hivatalosan is?

V. A. : Minden egyesület bejegyzése hosszadalmas. Van egy PTE-n tanuló ügyvédünk, aki segít nekünk mindenben. A következő pár hónapban összerakjuk a következő éves terveinket, és szeretnénk 2016 szeptemberében elindulni. Egy nagyobb csoporttal tudunk tervezni, így sokkal kreatívabb dolgokat ki tudunk belőle hozni. Bele akarjuk vinni a szociológiát, a pszichológiát és a pedagógiát nagyon nagy mértékben.

B. A. A hosszú távú célunk az, hogy olyan utánpótlás-nevelést és kutatási programot, valamint szakmai gyakorlatot szervezzünk meg, ami egy újszerű Magyarországon.

Mitől több ez az egyesület a többi sport köré szerveződőnél? Miért van rá szükség?

V. A. : Fontosnak tartom, hogy része az önkénteskedés: beszéltünk is az INDIT Közalapítvánnyal, hogy velük együtt szerveznénk akár önkéntes munkákat, akár közös sportprogramokat.  Az egyesületen belül szeretném, ha külön tréningeket tartanánk magunknak, hogy a hallgatókat fejlesszük. Tapasztaltam, hogy ha nagyon rossz körülmények között dolgozunk emberekkel  és vidáman válunk el, az nagy belső lökést tud adni mindenkinek.  Ez egy kisebb fajta otthonteremtő program, mert szeretjük ezt a várost! Ha a karok is összefognak, akkor meg tudjuk valósítani azokat az álmainkat, amiket külföldön nem. Nagyon nagyon remélem, hogy ezzel a társasággal ez megvalósul, semmi kételkedés nincsen bennem.

Varga András
06305819196
vrgandrs@gmail.com

Beszkid Attila
06304090942
beszkidati@gmail.com

Kékesi Mandarin Alexandra

Kékesi Mandarin Alexandra

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni