close
CímlapSportSzakadt Achillesszel versenyt nyerni? Neki ez is sikerült!

Szakadt Achillesszel versenyt nyerni? Neki ez is sikerült!

2019. május 22.

A 90-es évek férfi magazinjai, naptárai nemigen voltak elképzelhetőek az ő fényképe nélkül. Kordé Emese fitness világ- és európabajnok pályafutása hihetetlen fordulatokat és eredményeket hozott, amiről a PTE TTK szervezésében zajló sikeres előadássorozat, a „Nők nehezített pályán” keretében mesélt a hallgatóságnak.

A gyökerek, az alapok a legfontosabbak

– ezt vallja Kordé Emese is, ennek megfelelően leánykori edzőit méltatja előadásának elején, Tolnai Mártát, Tolnai Klárát, Molnár Ferencet és a kedvenc edzőjét, Posgai Juditot. A genetika mellett nekik is komoly szerepük volt Emese későbbi sikereiben. 14 évig tornázott, a magyar bajnokságban remek eredményeket ért el, aminek köszönhetően bekerült a magyar válogatottba, akár még a 84-es olimpiára is kijuthatott volna, ha a politika nem szól közbe. Ezt követően, a 90-es években váltott a tornáról a fitnessre, így egyre többet járt fel Pécsről Budapestre, hiszen már akkor is a főváros volt a legtöbb sportág, így a fitness fellegvára is. Egy alkalommal a fáradtságtól elaludt a volánnál, és súlyos balesetet szenvedett. Akkor döntötte el, hogy ez így nem mehet tovább, felköltözik Budapestre, bármennyire is imádta Pécset.


Balra Kordé Emese, jobbra Béres Alexandra egy verseny alkalmával

Balra Kordé Emese, jobbra Béres Alexandra egy verseny alkalmával

Magával ragadta a „show-business”, az Egyesült Államoktól nyugat-európai országokig számos helyen lépett fel, de közben azért voltak mélypontok is. Pécs és a család nagyon hiányzott neki, ráadásul 1998-ban jött egy súlyos sérülés is, amit így mesél el: „az Erkel Színházban volt a versenyünk, és mivel akkoriban a fitness nagy népszerűségnek örvendett, telt ház, vagyis közel háromezer ember előtt léptünk fel. Már a gyakorlatom végénél voltam, amikor egy ugrásnál nagy reccsenést hallottam, és borzasztó fájdalmat éreztem.

Mivel többezer szempár szegeződött rám, nem sikítottam, nem sírtam, tartottam magam, de tudtam, nagy a baj. Úgy vittek le ölben a színpadról, hiszen rá se tudtam állni a lábamra.

Később kiderült, hogy elszakadt az Achillesem. A legviccesebb az egészben, hogy a sérülés ellenére megnyertem a versenyt, hiszen teljesítettem a kötelező időlimitet, és csak egy rontásnak számították be, hogy az utolsó mozdulatsort nem csináltam végig.”

A média is felkapta annak idején Kordé Emese történetét

Aztán a rehabilitációt követően összeszorított fogakkal újra edzett, méghozzá rengeteget, miközben kínosan számolta a kalóriákat, saját elmondása szerint borzasztó ételeket evett, csak hogy tartsa a versenysúlyát és az alakját. Meg is lett az eredménye: 2002-ben Kijevben Európabajnok, Stockholmban világbajnok lett.

Kordé Emese verseny közben

A „csúcson kell abbahagyni” elv alapján ezt követően visszavonult, de természetesen nem szakadt el a sporttól, hiszen szeretett Alma Materében, vagyis a Pécsi Tudományegyetemen oktat napjainkban is a fiataloknak gimnasztikát, tornát és zenés-táncos mozgásformákat.

Nők nehezített pályán - Kordé Emese előadása

És hogy mire – pontosabban kire – a legbüszkébb? Ki nem találnák, kedves olvasók!

A fiára. A fiára, akit három éves korától egyedül nevelt, akit a versenyekre is magával vitt, csak hogy minél több időt tölthessenek együtt, aki ma már kész fiatalember, és Emese szavait idézve: „jogász, Pesten él és cuki”. Mindezt persze már – ahogy egy szerető édesanya – elcsukló hangon, elérzékenyülve mondja.

Kottász Gergely

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni