close
CímlapTudományEzeknek a feladatoknak íze van!

Ezeknek a feladatoknak íze van!

A kreatív történelem tanulmányi versen a PTE BTK Történettudományi Intézet szervezésében valósult meg, melynek keretében középiskolás csapatok mérettethették meg magukat. A három fordulóból álló verseny témaköre idén az „érett középkor” nevet kapta, mely a humanizmus, reneszánsz, középkori városok és egyetem témák köré szerveződött. Az eredményhirdetésre március 25-én került sor.

A nyertesek az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium 11. Osztályos növendékei, csapatuk pedig a Goliárdok nevet viseli. A tagok név szerint:

Bekker Zsófia

Béres Adél

Kamasz Klaudia

Kaltenecker Bálint

A srácok hetedik osztályos koruk óta ismerik egymást, számos versenyen indultak már ezzel a csapatfelállással. Azt mondták, az osztályukban náluk sokkal nagyobb „zsenik” is vannak töri fronton. A verseny előtti nap délelőttjén még első órára beültek és a vonatút alatt vágták össze azt a bemutatkozó videót, amit a verseny napján prezentálniuk kellett. A „hivatalos” interjú keretei között még megfontoltan és kimérten válaszolgattak, ám a kiállítást nézegetve már ömlöttek a jobbnál jobb sztorik a versenyről és felkészülésről. Kiderült például, hogy egyikük elolvasott egy angol nyelvű oxfordi tanulmányt emellett pedig a könyvtárat is gyakran látogatták. Teljesen odavoltak a többi csapat beadott munkájáért, melyek megtekinthetők a BTK Rókus utcai épületének 2. emeletén, a történelem tanszéken.

Miért indultatok a versenyen és miért tartottátok fontosnak a részvételt?

Béres Adél: Nagyon összeszokott csapat vagyunk, közeli barátok, már több versenyen is résztvettünk ebben a felállásban. Az első projekt, amiben legelőször együtt dolgoztunk, a francia forradalommal foglalkozott. Egy újságot kellett létrehoznunk, korabeli írásokkal, hirdetésekkel.

Mindannyian eléggé nehezen döntünk majd azzal kapcsolatban, mi legyen majd a  munkánk, milyen szakon tanuljunk tovább, sőt még a szabadon választott érettségi tantárgyban sem vagyunk mindannyian biztosak. A történelem mint szak potenciális jelöltünk, így az ebben való elmélyülés segíthet a döntésben. Másrészt nagyon fontosnak tartjuk, hogy versenyezzünk, hogy megmérettessük magunkat. Nem csak az adott témával kapcsolatban ad sok új információt, hanem fejleszti az előadási készségünket, érvelési technikánkat vagy épp megtanít helytállni egy improvizatív szituációban.

Milyen volt maga a verseny? Melyik volt a kedvenc feladatod?

Bekker Zsófi: Szerintem jól megállta a helyét a kreatív töri név. Nekem a második forduló tetszett különösen, itt egy fiktív egyetemet kellett alapítanunk. Nagyon nagy mozgásteret kaptunk! Bármilyen középkori eseménybe, időszakba belehelyezhettünk az általunk megálmodott egyetemet, ennek következtében viszont igazán el kellett mélyíteni a tudásunkat a kiválasztott korszakkal kapcsolatosan. Egy fiktív dolgot valós körülmények közé beépíteni nagyon nehéz, mivel adott, megtörtént események közé kellett befűznünk a saját „kis világunkat”. Összességében nagyon jól éreztünk magunkat és különösen tetszett, hogy nem a lexikális tudásunkat kellett előtérbe helyezni. Nagyon sok versenyen csak a kérdés és válasz számít és a kreatív énünk nem tud megjelenni.

A felkészülés során mi volt a legnehezebb feladat, kivel kellett a verseny alatt legtöbbet vívódni?

Kaltenecker Bálint: Nehéz kérdés. Igazából nekünk mindig az időbeosztás a nehéz. Úgy fejeztünk be minden elő feladatot, hogy éppen készen lettünk. Az első fordulónál postára kellett adni az általunk készített projektet. A posta már bezárt, így meg kellett keresnünk az egyetlen, budapesti éjjel-nappali postát, ennek köszönhetően este kilenckor sikerült feladni a levelet. Persze erre nem vagyunk büszkék, de sajnos tényleg így jött ki.

Emellett nagyon körültekintőnek kellett lennünk a történelem vizsgálata és a saját egyetemünk létrehozása során. Szerencsénkre sikerült megfogni egy olyan időszakot, amikor az általunk választott térség egyeteme hanyatlott, így annak az ötlete, hogy új egyetem épüljön (ez esetben a mi fiktív egyetemünk) éppen kapóra jött. Levelet is kellett írnunk, melyben az egyetemi életet kellett bemutatni.  Akkoriban Nápoly mellett meg kellett vizsgálnunk, hogy milyen vallási és egészségügyi történések mentek végbe és ezt hogy élték meg akkor a diákok.

Nagyon szeretjük az ilyen feladatokat, mert ezeknek íze van. Így sokkal könnyebben jegyzünk meg dolgokat. A felkészülés alatt nem éreztem szükségét, hogy leüljek és bevágjam mondjuk az Árpádházi királyok névsorát. Rengetegszer mellékvágányon kaptam ezeket az információkat, úgymond finom apróságokként. Könnyedek voltak a feladatok, igazán élveztük a  levél- és az esszéírást is.

A versenynek köszönhetően gondolod esetleg, hogy tanulmányaidat történelemmel kapcsolatos szakon folytasd?  Mennyire tetszett meg ez a világ?

Kamasz Klaudia: Még nem vagyunk benne biztosak, hogy a továbbtanulás terén merre is induljunk.  Alapvetően már foglalkozunk a történelemmel, mind a négyen történelem fakultációra járunk. Összeszokott csapatként egyértelmű volt, hogy együtt induljunk ezen a versenyen is. Sokban meghatározza az indulási kedvünket, hogy jövőre milyen témát választanak ki a szervezők. Mindenképpen szeretnénk újra megmérettetni magunkat még a jövőben. Számomra pedig a továbbtanulás szempontjából, ha nem is kifejezetten történelem szak, de a történem érettségi már biztos!

Kékesi Alexandra

Kékesi Alexandra