close
CímlapEgyetemi élet2018: Diplomaták & PTE

2018: Diplomaták & PTE

2018. december 14.839Megtekintés

Tartalmas és sikeres évet tudhat maga mögött a Pécsi  Tudományegyetem Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatósága (KNI).

A 2018/19-es tanév őszi szemeszterére az egyetemen tanuló külföldi hallgatók létszáma elérte a 4200 főt.

 

A mintegy 112 országból érkezett tanulni vágyó fiatal a Pécsi Tudományegyetem hosszú távú és tudatos nemzetköziesítési programjának köszönhetően talált rá egyetemünkre a felsőoktatási intézmények világtérképén.

Rendkívül fontos, hogy az itt tudást és tapasztalatot gyűjtő fiatalok a mindennapokban is otthon érezzék magukat a PTE-n. Ennek érdekében a különböző kulturális programok mellett olyan eseményeket is szervezünk számukra, amelyen neves hazai és nemzetközi diplomatákkal, hazánkba akkreditált nagykövetekkel találkozhatnak, így első kézből szerezhetnek információkat egy-egy adott országgal kapcsolatosan.

Februárban Mrs. Eniola Olaitan Ayaji, a Nigériai Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete országa az afrikai kontinensen, annak szervezeteiben, elsősorban az Afrikai Unióban betöltött szerepéről, az afrikai béke és biztonság érdekében kifejtett diplomáciai erőfeszítéseiről beszélt, de általában a nigériai szövetségi rendszerről; etnikai, vallási összetételéről, politikai kultúrájáról is szólt a teljesen megtelt BTK egyik előadótermében.

Márciusban Mr. Rahul Chhabra, az Indiai Köztársaság nagykövetének előadását hallgathatták meg az érdeklődők a PTE BTK előadótermében. A szintén számos érdeklődőt vonzó előadás során megismerhettük India gyarmati, majd a függetlenné válás utáni történelmét. Áttekintést kaptunk a világgazdaságban betöltött szerepéről, valamint végigkövethettük az elmúlt évtizedek hatalmas fejlődésének útját Gandhi függetlenségi mozgalmától a saját űrprogramig.

A Nemzetközi Tavasz rendezvénysorozat részeként nagyon színvonalas és változatos, koncertekkel, táncbemutatókkal, fotókiállítással és ételkóstolóval egybekötött India estet tartott a KNI a Zsolnay Negyedben. A rendezvényt T.P.S. Rawat, a 2011-ben Budapesten megnyílt Amrita Sher-Gil Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg.

A Nemzetközi Tavasz rendezvényei közül a BTK-TTK aulájában megrendezett Indonézia Estet is magasrangú diplomata nyitotta meg: Őexellenciája Wening Esthyprobo Nagykövetasszony  immáron másodszor tett látogatást a PTE-n. A nagykövetasszony a rendezvény végén még sokáig beszélgetett az egyetemünkön tanuló nemzetközi, főként dél-kelet ázsiai hallgatóinkkal.

Sokan máig emlegetik a májusi Angola Napot, hiszen az afrikai ország budapesti nagykövetsége mindent megtett azért, hogy jól érezzék magukat a programon résztvevők. Még a gyomruk is! A Tudásközpontban megrendezett rendezvényen egy izgalmas történelmi filmet láthattunk, az aulában egy igényes fotókiállításon ismerhettük meg Angola kultúráját és számos népcsoportját, végezetül egy pazar ételkóstoló és egy táncbemutató zárta a programokat. A végig vidám rendezvényt Lizeth Nawanga Satumbo Pena, az Angolai Köztársaság budapesti nagykövete nyitotta meg.

Szintén hagyományos jelleggel, áprilisban került sor az ún. Diplomats’ Day elnevezésű kerekasztal-beszélgetésre, melyre hat ország nagykövete valamint két orosz kereskedelmi diplomata érkezett a PTE meghívásának eleget téve, név szerint: Isabelle Poupart, Kanada nagykövete; Pieter Vermeulen, a Dél-Afrikai Köztársaság nagykövete; Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság nagykövete; Rade Drobac, a Szerbiai Köztársaság nagykövete; az előző hónapban is a PTE-n járt Rahul Chhabra India képviseletében, valamint Drynochkin Alexey és Ilin Pavel, az Oroszországi Föderáció Kereskedelmi Képviselete Magyarországon igazgatója és vezető munkatársa. A Tudásközpont nagyelőadójában megrendezett eseményt Dr. Tarrósy István, a PTE Külügyi Igazgatója nyitotta meg és moderálta. Az eseményen a globális kereskedelmi megállapodásokról volt szó, illetve a diplomaták országai és az Európai Unió közötti kereskedelmi kapcsolatok kerültek górcső alá.

A tervezett kérdések után következtek a „spontán” nézői  kérdések: a nagyrészt nemzetközi hallgatókból álló közönség felkészültségét jól jellemezte, hogy olyan aktuális témákban is kíváncsiak voltak a diplomaták véleményére mint például a BRICS országok együttműködése vagy a globális szintű illegális fegyverkereskedelem.

Május végén a Szentágothai János Kutatóközpont előadótermei adtak otthont az Africa’s Changing  – International Relations and Realities  -– 5th Pécs African Studies Conference kétnapos konferenciának, mely a Pécsi Tudományegyetem Afrika Kutatóközpontjának szervezésében és a Jagellon University in Kraków, a University of West Bohemia, a Metropolitan State University of Denver, a Polish Centre for African Studies valamint a Centre for Western African Studies támogatásával valósult meg.

Az előadások három előadóteremben párhuzamosan folytak olyan, az Afrika-kutatás szakterületének nagyágyújainak meghatározó szakembereinek részvételével, mint Ian Taylor (University of St. Andrews, Skócia), Matthews Kuruvilla (Addis Ababa University, Ethiopia), Thobhani Akbarali (MSU Denver, USA) és Goran Hyden (Center for African Studies, University of Florida, Miami).

A több mint 40 kutató 5 panelbeszélgetés során a legkülönbözőbb témákban cserélt tapasztalatot. A konferencia külön foglalkozott a Visegrádi Négyek és Afrika közötti kapcsolatokkal is. A konferencia zárónapján a visegrádi országok külügyi diplomatáinak részvételével külön szimpózium is foglalkozott ezzel a kérdéskörrel. A magyar diplomáciát Dr. Suha György, a tiszteletbeli konzuli tisztviselőkkel való kapcsolattartásért felelős miniszteri biztos képviselte.

A konferencia résztvevői – Pieter Vermeulen, a Dél-Afrikai Köztársaság budapesti nagykövetének felajánlásának köszönhetően - – a program részeként megtekintették a Life of Mandela című dokumentumfilmet is.

Októberben két újabb neves diplomatát látott vendégül is a Pécsi Tudományegyetemen. Dr. Amaral da Silva Lala, (egyetemi adjunktus, Angolai Köztársaság Külügyminisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Intézete) a BTK Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékén tartott előadást, bemutatva Angola polgárháború utáni fejlődését, történelmét. Az előadását követően a hallgatók kérdéseire válaszolt a professzor.

Egy héttel később Aliaksandr Khainouski, a Belarusz Köztársaság Nagykövete találkozott PTE-s hallgatókkal és válaszolt kérdéseikre. Az egyetemen tartott előadása mellett a nap folyamán hivatalában felkereste Madaras Zoltánt, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökét, valamint Dr. Síkfői Tamást, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, akikkel megbeszéléseket folytatott a lehetséges gazdasági lehetőségekről és együttműködésről régiónk és Belarusz között. Khainouski úr egy szép gesztussal is élt: a nemrég megjelent, angol nyelvű Belarus in Maps című könnyvel ajándékozta meg a Tudásközpont könyvtárát.

A Pécsi Tudományegyetem és az Európai Tudományos és Technológiai Együttműködés (COST) közös szervezésében mintegy 40 kutató és egyetemi tanár tanácskozott két napig Pécsett, a Palatinus Hotel Nádor termében október 4-5. között. A résztvevők Európa legkülönbözőbb országaiból és egyetemeiről érkeztek városunkba.

A COST együttműködést 1971-ben hozták létre 19 ország részvételével azzal a céllal, hogy összehangolja a nemzeti forrásokból támogatott műszaki és tudományos alapkutatásokat és támogassa illetve ösztönözze a kutatási tevékenységeket összehangoló projekteket és az alulról szerveződő kezdeményezéseket. A COST projektjeiben elsősorban egyetemek és kutatóintézetek, de kisebb mértékben ipari cégek is részt vesznek. Az együttműködés sikerét jól jelzi, hogy a szervezet már 37 taggal rendelkezik. A résztvevők a két nap során megismerkedtek városunkkal és ellátogattak a Kodály Központba is, ahol részt vettek a krakkói Arthur Rubinstein Filharmonikusoknak a lengyel államiság évfordulóján tartott ünnepi hangversenyén. A résztvevők élményekben gazdagon zárták a konferenciát.

A november 21-én, a Tudásközpont előadótermében megrendezett Orosz diplomaták a Pécsi Tudományegyetemen elnevezésű kerekasztal-beszélgetésre három, nagy tapasztalatokkal rendelkező diplomatát hívtunk meg, akik közül ketten - Szavolszkij Igor Szergejevics és Dorohin Vlagyimir Dmitrijevics- nagykövetek voltak,  harmadikuk -Vlagyimir Mihail Mihajlovics, - Mihail Gorbacsov, az SZKP utolsó főtitkárának személyi tolmácsa is volt. Mindhárman jól ismerik hazánkat és kitűnően beszélik a magyar nyelvet.

A kerekasztal-beszélgetés során felelevenítettük magyarországi pályafutásuk legérdekesebb pillanatait, hazánkhoz fűződő viszonyukat; bepillantottunk a rendszerváltás előtti szovjet-magyar kapcsolatok kulisszái mögé, de a múltidézés mellett áttekintést kaptunk a két ország jelenlegi, dinamikusan fejlődő kapcsolatrendszeréről is. Olyan aktuális és kényes témákban is véleményt nyilvánítottak  mint az ukrajnai krízis, valamint Oroszország és az Európai Unió jövője.

Bár elérkezett a 2018-as esztendő vége, számunkra nem áll meg az élet: már javában dolgozunk a jövő évi eseményeken és rendezvényeken. Annyit elárulhatunk: még több programmal és továbbra is számos diplomata és kutató előadásával fogjuk gazdagítani a tudományos és közéletet nagy múltú egyetemünkön.

Szabó Attila