close

Méhgyógyító kaptárház

A tavalyi évben a Pannonhalma és Térsége Fejlesztéséért Alapítvány a Pannonhalma Campus keretében Bee friends címmel pályázatot írt ki méhkaptár-tároló és apiterápiás építmény tervezésére  építész-, illetve művészeti képzésben résztvevő fiatalok számára.  A szakmai zsűri a beérkező pályaművek közül a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak tervét választotta ki megvalósításra, ennek dokumentációjából nyílt kiállítás április 23-án a Nádor Galériában.

A méhgyógyászati célú épületet tervezésekor egy fedett és zárt kialakítású építmény volt az elvárás, mely egyidejűleg alkalmas két fekvőfelület, illetve két ülőhely befogadására, valamint az ezek közti közlekedésre, emellett el kellett helyezni 2x4 db méhkaptárt is úgy, hogy azok kintről és belülről is hozzáférhetőek legyenek.

A pályázatra a pécsi mellett debreceni és kolozsvári diákok is jelentkeztek, ám a

kaptár gyógyhatású levegője és a méhzümmögés biorezgései révén terápiás célokra is használható apiterápiás ház, végül a PTE hallgatóinak, Halupa Eszter és Kovács Brigitta építész-, valamint Hinfner Zsófia és Szokolai Gréta grafikusművész-hallgatók terve alapján épült meg

az egyik pannonhalmi méhész, Farkas Zoltán által felajánlott területen, ahol tavaly júliusban adták át a nagyközönségnek.

Az építményből, a nagyméretű üvegtáblának köszönhetően csodálatos kilátás nyílik az azt körülvevő virágos mezőre, illetve a Pannonhalmi Apátság épületére. A méhkaptár-tárolókat üvegmozaik elemekkel díszítették, melyek a tájra jellemző növényeket, a repcét, az akácot, a levendulát és a napraforgót ábrázolják, ezek segítik a méhek tájékozódását.

A Pannonhalma Campust, valamint a projektet bemutató kiállításon köszöntő beszédében dr. Hegyi Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar dékánhelyettese kihangsúlyozta, különösen fontosnak tartja, hogy az egyetem különböző karain tanuló fiatalok együtt dolgozzanak, gondolkodjanak ilyen, és ehhez hasonló projektek keretében.
„Bármikor, amikor karok közötti együttműködésre kerül sor, a szívem mindig virágba borul. Itt most két Műszaki és Informatikai Karos és két Művészeti Karos hallgató közös munkájának gyümölcsét láthatjuk, illetve a Pannonhalma Campus programsorozat korábbi munkáinak a dokumentumait”  – mondta a dékánhelyettes.

A kiállítást dr. Ráthonyi Kinga, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Design és Médiaművészeti Intézet igazgatója nyitotta meg, melynek során beszélt a Pannonhalma Campusról, illetve annak korábbi projektjeiről, köztük az Erdei kápolnáról, melynek makettje szintén megtekinthető a kiállításon.

„Pannonhalma városa azt gondolta, hogy szeretne egy olyan lehetőséget biztosítani az egyetemisták számára, hogy nyaranta egy hétre összegyűlhessenek különböző területekről, az ország különböző pontjairól, és tulajdonképpen egy szabad egyetem keretében különböző projekteket valósíthassanak meg” – foglalta össze röviden a pályázat motivációit dr. Ráthonyi Kinga.

A tárlat május 7-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 14-től 18 óráig.
 

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni