close

Csoki & 3D

A Csokoládé Karneválon a PTE 3D Központ is bemutatkozott: a nyomtató szinte folyamatosan ment, az ezzel a technológiával létrehozott tárgyakat meg is lehetett fogni. Olyan sokan érdeklődtek, hogy Fodor Pál, a Művészeti Kar oktatója már rekedten tartott előadást február 4-én vasárnap.

Maga a 3D nyomtatás már 1955-ben létezett, de csak az 1980-as évektől vált igazán komollyá. Jellemzői a rétegző felépítés, az anyagtakarékosság, a gyors megvalósítás, és a kifejezetten széleskörű alkalmazhatóság. Fodor Pál külön kitért arra, hogyan lehet az élelmiszeriparban hasznosítani a 3-D technológiát.

Egyrészt a folyamatokat lehet automatizálni. Erre példának a NASA azon törekvését hozta fel, mely az űrhajósok számára próbál élelmiszereket biztosítani. Az amerikai űrkutatási ügynökség ugyanis rájött arra, hogy önmagában nem elég, ha kalóriában és tápanyagban értékes kapszulákat és folyadékokat fogyasztanak az űrhajósok. A táplálkozásnak a látvány és az élvezeti érték is fontos része. Ezért a NASA megbízott egy 3Dtechnológiával foglalkozó céget, hogy az űrhajókon tudjanak pizzát nyomtatni.Ugyanis ez most elég nehezen megy nekik.

A másik előny, ami a 3D nyomtatáshoz köthető, hogy új alapanyagok használatára ad lehetőséget. Vagyis olyan élelmiszerforrásokat is fogyaszthatóvá, dekoratívvá lehet varázsolni, a 3-D technológia segítségével, mint például az algák vagy a moszatok, illetve a rovarok. Utóbbiak remek proteinforrásnak számítanának a világ élelmiszerhiánnyal küszködő részein.

A 3D technológia azért is kiváló az élelmiszeriparban, mert maguk az alapanyagok sokkal tovább eltarthatók, mint a készételek, ez pedig hosszabb távú tervezést tesz lehetővé. Ugyanakkor egyedi termékek megvalósítása és személyre szabott ételek kinyomtatására is van mód. Például a Barilla tésztagyár azon dolgozik, hogy vásárlói megmondják, éppen milyen formájú tésztára vágynak, majd 3D-vel kinyomtatják nekik.

Fodor Pál szerint egyszer eljutunk majd oda, hogy az okoshűtőnk tesz javaslatot a hűtőben található alapanyagok szavatosságát figyelembe véve, hogy a 3D nyomtatónk milyen recept szerint nyomtasson nekünk vacsorát. Kiemelte az idősek étkeztetését,  ami azért fontos, mert egy 3D nyomtató  úgy is élvezetessé tudja tenni az ételeket számukra, ha mondjuk már hiányos fokozattal, nyelési vagy emésztési rendellenességgel rendelkeznek.

Mivel a kérdések leginkább arra vonatkoztak, hogyan mégis hogyan kell mindezt élőben elképzelni, Fodor Pál bemutatott egy ingyenes 3D-nyomtatáshoz szükséges programot, és nettó 5 perc alatt megtervezett egy csillag alakú 3-D-s csokoládé-öntőformát.

S ha már az öntőformáknál tartunk: idén a Csokoládé Karnevál egyik fő látványossága az volt, hogy egy régi Zsolnay csempe mintájára a PTE 3D központja kinyomtatott egy ahhoz hasonló csokoládé-öntőformát, mellyel fehércsokoládé táblákat öntött a Csoko-Láda csokibolt. Ezeket a gyönyörű táblákat a rendezvény bejáratánál festette meg egy porcelánfestő ehető festékkel.

Harka Éva

Harka Éva